Gå direkt till textinnehållet

Mathias Wåg efter nazistattacken: ”Kommer behöva tänka mer på säkerheten”

Journalisten Mathias Wåg var en måltavla när maskerade nazister igår kväll gick till angrepp mot ett politiskt möte i Gubbängen där Expo föreläste.

Som många medier har rapporterat gick en grupp högerextremister till angrepp mot ett politiskt möte i Gubbängen i Stockholm på onsdagskvällen. Den antirasistiska stiftelsen Expo skulle föreläsa på mötet arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, och Mathias Wåg, medarbetare på Aftonbladet Kultur och ansvarig utgivare för den anarkistiska tidningen Brand, skulle delta i ett panelsamtal.

De högerextrema filmade attacken. De kastade in rökfacklor, sprejade deltagare på mötet i ansiktet med röd färg, och misshandlade Mathias Wåg.

– Jag har råkat ut för nazister tidigare, men det här är så iscensatt, hur de går till väga med rökfacklor och videofilmar. Det är en aktion de gör för att lägga upp och sprida, det är våldspropaganda och verkligen märkligt att utsättas för, säger Mathias Wåg på torsdagsförmiddagen till Journalisten.

Annons Annons

Mathias Wåg har länge varit en tongivande antifascistisk aktivist. Han beskriver att angreppsmännen från att de kom in i lokalen identifierade honom.

– Jag fick ögonkontakt med den person som rusade in och genast tog sig fram till mig och började mata slag i ansiktet. Tack och lov hann Expo ta sig ut bakvägen, jag vet inte om de hade gått på dem också annars, säger Mathias Wåg.

Förändrar du något i ditt yrkesutövande på grund av det här?

– Jag kommer behöva tänka över offentliga samtal betydligt mer. Ha det på platser med en viss säkerhet omkring.

Arrangörerna hade meddelat polisen om sammankomsten på grund av en tänkbar hotbild, och polis hade varit på plats en kvart före mötet.

– De var bara där och lämnade ett nummer, sedan åkte de iväg, säger Mathias Wåg.

Nyligen ägde ett nazistiskt angrepp mot EU-migranter i Stockholm rum, nu detta. Tror du att journalister i bredare mening kan ligga i riskzonen för angrepp från högerextrema?

– Ja. Men de är försiktigare mot de stora mediehusen. Som jag skrivit om är det tydligt att de framför allt ger sig på folk kring Expo, vi som var gamla Researchgruppen och Inte rasist men… De tre grupper som har granskat extremhögern, liksom personer som Tobias Hübinette och Bilan Osman. De har väldigt målmedvetet under två års tid riktat trakasserikampanjer mot alla oss.

Vilket skydd får du?

– Som frilans för Aftonbladet har jag en dialog med dem, de har också ställt upp med advokathjälp när jag drabbats av förtalsåtalen. Som frilansare är man i en gråzon, men Aftonbladet är iallafall medvetna om att vi behöver skydd. Det känns tryggt. Men jag borde också vara bättre på att säga till när jag tar föreläsningar, för det är ingenting Aftonbladet har koll på. Som frilans tar man alla uppdrag som ger inkomster.

Vet du om videomaterialet har lagts ut av gärningsmännen?

– Nu har det blivit sådan enorm uppmärksamhet så jag är inte säker på att de kommer lägga ut den här filmen. Jag ser att jag i stället dränks i kommentarer av Sverigevänner om att det här var arrangerat för att vända opinionen. Det är så de spinner det nu. Kanske av en enkel anledning: det de har på film är hur de kommer in och sprejar och slår pensionärer. De stod med kameran vid ingången. Även de måste fatta att det är dåligt för dem att visa upp det.

2014 utsattes RFSUs tidning Ottar för en liknande attack, när en filmvisning i tidningens regi utsattes för en rökbomb. Ingen kunde gripas för angreppet, som hyllades på nazistiska nätforum.

Kommentarer

2 svar till ”Mathias Wåg efter nazistattacken: ”Kommer behöva tänka mer på säkerheten””

  1. Hur vet ni vilka politiska åsikter de som utförde detta har? Har någon person gripits som kan bekräfta? Vad säger polisen?

  2. Instämmer i Kalles kommentar ovan, ingen har ju tagit på sig ansvaret för attacken än.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos