Gå direkt till textinnehållet

Kedjade fast sig i solidaritet

Varje dag fram till att rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson inleds den 18 oktober kommer svenska journalister att kedja fast sig utanför Kronobergshäktet i Stockholm. På bilden Johan Wirfält och Maria Georgieva.Se videoklipp från aktionen här:    

Först att låta sig kedjas fast med handfängsel vid ett rör utanför Kronobergshäktet i Stockholm var Johan Wirfält från Rodeo och Maria Georgieva från Dagens Arena.

Initiativet till aktionen kommer från journalisterna Zandra Turesson, Sara Murillo Cortes och Johan Wirfält. Än så länge är det Dagens Arena, frilansbyrån Kontinent och Dagens Nyheter som har anmält sig till att sitta fängslade under några timmar. De hoppas att fler sluter upp bakom aktionen att ge stöd till de två svenska journalister som står åtalade för terroristbrott i Etiopien.

Anledningen till att de tre journalisterna tog initiativet att låta sig symboliskt bli fängslade är att de tyckte att det inte räcker med att gå in på en Facebook-sida och klicka att man gillar något. Det krävs mer.

– Det handlar om att göra en solidarisk och symbolisk handling, visa att vi journalister står upp för pressfriheten och kräver att Martin Schibbye, Johan Persson och Dawit Isaak släpps fria, säger SaraMurillo Cortes.

Johan Wirfält har som chefredaktör för Rodeo köpt in frilansartiklar av Martin Schibbye och Johan Persson:

– Som redaktör har jag inget formellt ansvar, men däremot ett moraliskt.

Alla som talade vid inledningen av aktionen, innan Johan Wirfält och Maria Georgieva lät sig kedjas fast, var kritiska till hur utrikesministern Carl Bildt, och för den delen även oppositionsledaren Håkan Juholt uttalat sig.

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, berättade att han fått flera mejl från personer som anser att Martin Schibbye och Johan Persson är äventyrare som får skylla sig själva.

– Dessa åsikter finns och det är de som Carl Bildt kan räkna med. Men detta är inte ett konsulärt ärende. Om Martin Schibbye och Johan Persson inte kan berätta om vad som händer i Ogaden, vem ska då göra det? Det är därför de två journalisterna är viktiga, säger Björn Wiman.

Åsa Lindeborg, kulturchef på Aftonbladet, påpekade att uppslutningen vid Kronobergshäktet och fredagens demonstrationer i Stockholm och Göteborg visar att svenska journalister står bakom Martin Schibbye, Johan Persson och Dawit Isaak.

– Om de inte blir släpps fria kommer det att förfölja Carl Bildt, säger Åsa Lindeborg.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, ansåg att det var ett underbetyg för svensk politik att inte Carl Bildt tagit frågan på allvar om hans relation till Lundin Oil och att Håkan Juholt hänvisar till Etiopiens terroristlagar.

Flera medier har nekats visum till Etiopien för att bevaka rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson. Urban Löfqvist från Reportrar utan gränser föreslog att svenska journalister skulle samlas utanför Etiopiens ambassad och protestera mot att landet inte släpper in journalister.

Han konstaterade också att för tillfället sitter 160 journalister fängslade i världen. Men det är bara i Eritrea och Etiopien som dessa journalister har en annan nationalitet än landets.

 


Fler avsnitt
Fler videos