Gå direkt till textinnehållet

Kaos i Västra Frilans – kan läggas ned

Inför kvällens årsmöte i Västra Frilanssektionen finns inget förslag på ny styrelse och den tidigare har avgått. Bokslutet skickades ut under förmiddagen – och har inte granskats av revisor. Nu finns risk att sektionen försvinner eller läggs vilande.

Klockan 18 ikväll ska den västra sektionen av Journalistförbundets frilansverksamhet ha årsmöte i Göteborg. Det är en av de större sektionerna inom den frilansfackliga verksamheten, med runt 200 medlemmar. Risken är att verksamheten efter kvällens möte läggs vilande.

För att förstå varför behöver man vrida tillbaka klockan ett år. En konflikt inom Frilans Riks, alltså den organisation som är ovanför den regionala sektionerna, ledde till att hela styrelsen i Västra Frilans lämnade. En ny styrelse valdes på årsmötet förra året – men den har sedan kollapsat.

Enligt den årsberättelse som skickats ut till medlemmarna i Västra Frilans har ordföranden valt att avgå med hänvisning till hälso- och familjeskäl och tre andra ledamöter har också valt att lämna i samband med årsmötet.

Annons Annons

I verksamhetsberättelsen listar den avgående styrelsen, under rubriken utmaningar, flera saker som legat bakom problemen under året. Bland annat har det inte getts någon utbildning till de nyvalda styrelseledamöterna:

”Fastän flera av oss har tidigare erfarenhet av styrelsearbete har ingen varit engagerad i, ej heller insatt i de förutsättningar som råder och har rått inom SJF och Västra Frilans. Att ett förbund lotsar en grön styrelse rätt är av yttersta vikt för ett framgångsrikt styrelsearbete, liksom för en god kollegial sammanhållning och positiva personliga erfarenheter”, skriver styrelsen.

Även sjukskrivningar och hög arbetsbelastning på andra håll är anledningar som nämns.

Dagens möte har sammankallats av Journalistförbundets ombudsman Victoria da Silva. Hon sitter på tåget på väg till Göteborg när vi får tag på henne.

– Alla i den styrelsen som valdes förra året var nya, och vissa var helt nya i förbundet. Ordförande var väldigt drivande, när hon avgick så stannade verksamheten upp lite. Då blev det en lösning att Journalistförbundet kliver in och ser till att det blir ett möte, så att styrelsen kan avgå rent formellt, säger hon.

Inför kvällens möte finns inget förslag på en ny styrelse. Det ska dock finnas personer som eventuellt är intresserade av att driva verksamheten vidare.

– Men annars är förhoppningen att även om det inte blir en styrelse som väljs på dagens möte så kan de som kommer prata ihop sig och så kan det bli en styrelse längre fram, säger Victoria da Silva.

Oavsett kommer det behöva hållas ett till årsmöte för att fastställa en budget och verksamhetsplan om verksamhet ska drivas vidare.

Skulle det inte bli någon styrelse är det Frilans Riks som avgör vad som ska hända med sektionen. Victoria da Silva har föreslagit att verksamheten ska läggas vilande i stället för att läggas ned.

– Förhoppningsvis går det att få till en styrelse på något sätt framöver, säger hon.

Till kvällens möte har ett tiotal personer anmält sig. Det är dock öppet att komma även om man inte är anmäld.

– Anmälan är mer för att man ska kunna handla fika, och så att man inte räknar med tio personer och så dyker 200 upp. Men jag tror inte vi blir fler än 20 ikväll, säger Victoria da Silva.

Situationen har också lett till att bokslutet blivit försenat. Så sent som i helgen skickades handlingarna in till Journalistförbundet och först på förmiddagen kom bokslutet ut till medlemmarna. Det innebär att bokslutet inte blivit granskat av en revisor och att det därmed inte finns någon revisionsberättelse.

– Så det blir upp till årsmötet att fatta beslut utifrån de handlingar som finns. Risken är att det inte blir någon ansvarsfrihet för styrelsen, säger Victoria Da Silva.

Frilans Västra har gått minus under året, men det egna kapitalet är inte förbrukat.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos