Gå direkt till textinnehållet

Marita Wass: ”Konflikterna äter upp det fackliga arbetet”

Konflikterna i Frilans Riks styrelse har slagit hårt mot frilansverksamheten i Västra frilanssektionen. Västras tidigare kassör Marita Wass anser att man har svikit medlemmarnas förtroende.

Konflikten i Journalistförbundets frilansorganisation Frilans Riks styrelse påverkade också verksamheten i sektionen i Göteborgsregionen, Västra Frilans, negativt. Det framgår av årsmöteshandlingarna till Frilans Riks årsmöte som pågår i Stockholm. Inga aktiviteter genomfördes i Västra Frilans från det att konflikten inleddes i maj 2022 fram till årsmötet i februari 2023.

Marita Wass, som var kassör i Västra Frilans styrelse i fjol, är kritisk till hur konflikterna plågat organisationen.

– Jag skäms fortfarande för hur det var, hur vi missbrukade medlemmarnas förtroende. Styrelsen valdes för att bedriva facklig verksamhet. Vi hade ingen verksamhet efter tidig försommar 2022. I november lämnade jag i affekt, säger Marita Wass till Journalisten.

Som Journalisten berättat har det under året även förekommit en konflikt i Mälardalens frilanssektion. Marita Wass anser att organisation bör förändras.

– Jag tycker att Frilans Riks har gjort ett bra jobb, bland annat med arvodeskampanjen. Men konflikterna äter upp det fackliga arbetet. Något bör förändras. Kanske ska sektionerna helt enkelt läggas ner? Kanske ska frilansverksamheten upphöra vara en självständig del? säger Marita Wass.

Bella Stenberg, som var ordförande i Västra Frilans i fjol beklagar att verksamheten låg nere:

– När konflikten i Frilans Riks startade meddelade jag styrelsen i Västra Frilans att jag inte längre var kapabel att vara en bra ordförande. Vi borde absolut ha genomfört ett extra årsmöte efter sommaren så att medlemmarna kunde välja en ny ordförande eller styrelse i Västra, men jag hade inte orken att arrangera ett extra årsmöte, och det var inte heller någon i styrelsen som föreslog ett extra årsmöte. Det är skittråkigt att det blev så här, säger Bella Stenberg.

Fler avsnitt
Fler videos