Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Journalistutbildningarna om DNs praktikantförtur: ”Ska inte hända igen”

Att DN fick praktikantansökningarna före andra var ”ett olyckligt avsteg” som inte kommer att hända igen. Det är budskapet från de tre journalistutbildarna JMG, JMK och Mittuniversitetet. – Vi ser allvarligt på det här, säger Maria Jervelycke Belfrage på JMG.

Journalisten rapporterade i tisdags att Dagens Nyheter fått ta del av JMK-studenternas ansökningar inför höstens praktik flera dagar innan övriga medier fick det. Det är i strid med den praxis som finns i det flera decennier långa praktiksamarbetet mellan JMK, JMG och Mittuniversitetet.

Praktiksamordnarna på JMG och Mittuniversitetet, Maria Jervelycke Belfrage och Peter Jonriksson, ser allvarligt på det som hänt. I ett utskick – signerat alla tre utbildningarna –betonar de att det rör sig om ”ett olyckligt avsteg” och att det inte kommer att ske igen.

– Vi har en väldigt tydlig rutin för hur saker går till. Som bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan lärosätena och branschen, säger Maria Jervelycke Belfrage.

Praktikplatser

Omkring 200 praktikplatser förmedlas av JMK, JMG och Mittuniversitetet.

Lärosätena har vissa krav för att arbetsgivare ska få ta emot praktikanter. Det ska till exempel finnas en ansvarig utgivare, mediet ska vara anslutet till det pressetiska systemet, alla studenter ska ha en handledare hela praktikperioden, och om arbetsgivaren har kollektivavtal med Journalistförbundet ska studenten få praktikantlön.

Grundtanken är att alla studenter ska kunna söka praktikplats på lika och rättvisa villkor.

– Det finns studenter hos oss som har en massa släktingar i branschen och lätt att hitta en praktikplats. Andra har inte det. Vi skapar schyssta och jämlika villkor för studenterna, säger JMGs Maria Jervelycke Belfrage.

Hon menar att också branschen uppskattar att få alla ansökningar samlade på ett förutbestämt datum, för att i god tid kunna planera för ansökningsintervjuer med de sökande.

Har ni tagit JMK i örat?

– Vi ser allvarligt på det här, men det gör också JMK. Vi är överens om att det här inte ska hända igen.

Även Södertörns högskola och Linnéuniversitetet skickar ut journaliststudenter på längre praktikperioder, men det är inte samordnat med JMK, JMG och Mittuniversitetet.

Varför inte?

– Det här samarbetet har pågått sedan 1990-talet, och uppfyller våra behov på ett bra sätt. Eftersom JMKs studenter går på praktik på höstarna och JMGs och Mittuniversitetets studenter på vårarna så har det av både administrativa och praktikplatspraktiska skäl funkat väldigt bra, svarar Maria Jervelycke Belfrage.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos