Journaliststudenter grävde i 15 veckor
I morgon går JMGs första kull av magisterstudenter ut. Med sig har de nybakade journalisterna ett gediget arbetsprov: examensjobbet har bestått i 15 veckors undersökande journalistik.- Det känns bra att kunna visa att man gjort ett riktigt grävjobb, säger studenten Sandra Stendahl.
Examensarbetena har vuxit fram i samarbete med yrkesverksamma journalister från redaktioner som Kaliber och Uppdrag Granskning. Många av granskningarna har eller kommer att publiceras i tidskrifter som Filter, Offside och Dagens Arbete.
Sandra Stendahl och Martin Spaak gjorde en kartläggning av hur många ungdomar i Göteborg som blir bortgifta mot sin vilja.
– Vi fick idén under praktiken på Sydsvenskan. En reporter där skrev om ämnet, och vi pratade vidare om det och bollade. Det kändes bra med verklighetsförankring, att veta att ämnet var intressant för en riktig tidning, säger Sandra Stendahl.
– Vi var också sugna på ta tag i ett ämne som var lite tufft, tvingas ta ställning till etiska frågor, som att skriva om mångfaldsproblem utan att stigmatisera.
Konkret valde de att prata med samtliga högstadie- och gymnasieskolor i Göteborg – runt 120 stycken.
– Vi valde den metoden eftersom alla går i skolan. Det vi har kunnat visa är ett absolut minimital på hur många fall av tvångsgifte som skolorna känner till, säger Sandra Stendahl.
Studenterna har ägnat nästan en hel termin åt exjobbet. En utmaning, enligt Sandra Stendahl.
– Många gånger man velat kasta ut datorn genom fönstret. En svårighet som student är att man inte har en redaktion att bolla med: Vad ska släppas, vad ska vi gå vidare med?
Några särskilda lärdomar ni dragit under arbetet?
– Att inte fastna för mycket i researchandet. Att ta sig ut och prata med människor tidigt, inte sitta hemma och googla ihjäl sig.
I sommar ska Sandra Stendahl vikariera på Sydsvenskan.se. Men hon skulle gärna jobba med undersökande journalistik igen.
– Det var väldigt kul att ha tid på sig och hinna sätta sig in i något ordentligt. Det är roligt att skolan profilerar sig så här, jag tror att det är viktigt på arbetsmarknaden att kunna säga att man har gjort ett riktigt grävjobb.