Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet vill lagstifta om kompetensutveckling

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling vill se en laglig skyldighet för arbetsgivare att ge arbetstagare kompetensutveckling. Han menar att det skulle kunna göra turordningsreglerna överflödiga.

I en debattartikel i Arbetsvärlden försvarar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling turordningsreglerna i Las, Lagen om anställningsskydd. Han menar att attackerna mot Las från arbetsgivarorganisationer och borgerliga politiker är ideologiskt motiverade – inte baserade på forskning. Enligt Nordling pekar forskningen på att uppluckring av turordningsreglerna på företag med tio anställda eller färre lett till inlåsningseffekter och ökad sjuknärvaro – bland annat slutade män att vabba.

”Folk vågade alltså inte vara sjuka i normal utsträckning, och män vågade inte vara hemma med sina barn på grund av större makt för arbetsgivaren att fritt välja vilka som skulle undantas vid nedskärning. Jag tror dock inte att det är den effekten som vi saknar på övriga arbetsmarknaden. Den känns inte helt modern, om en säger. Men det är ju bra att vi åtminstone vet hur det blir när arbetsgivarens godtycke får större plats”, skriver Jonas Nordling.

Journalistförbundet vill i stället se lagstiftning som tvingar arbetsgivare att ge arbetstagare kompetensutveckling och facket inflytande i sådana utbildningsinsatser. Han anser att en sådan förändring skulle höja arbetsmarknadens totala kvalifikationsnivå, liksom rörligheten och därmed göra turordningsreglerna överflödiga.

”Det är hög tid att skifta fokus på den här diskussionen. Den nödvändiga kompetensutveckling som vår kunskapsintensiva arbetsmarknad kräver bromsas just nu av bristfälliga krav på arbetsgivarna. Det är inte LAS som är problemet, utan en närmast obefintlig lagstiftning som inte sätter press på företagen. Det krävs alltså en ny arbetsmarknadslagstiftning när det gäller rätten till kompetensutveckling. Frågan är bara vem som först vågar driva denna fråga på riktigt, istället för att fortsätta fäktas mot gamla väderkvarnar”, skriver Jonas Nordling.

Fler avsnitt