Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet till Etiopien

Journalistförbundets Pär Trehörning och Anita Vahlberg är på plats Addis Abeba under nästa vecka då domen mot Martin Schibbye och Johan Persson faller.

– Syftet är att visa vårt stöd, att hjälpa vår medlem Martin och även Johan så mycket vi kan, säger Pär Trehörning.

Anita Vahlberg är senior advisor på Journalistförbundets kansli och Pär Trehörning ombudsman i pressfrihetsfrågor.

De kommer att träffa den svenska ambassadören i Addis Abeba och vara på plats vid uppläsandet av domslutet.

Annons Annons

– I sitt vittnesmål i början av december sa Martin Schibbye till domstolen: "Jag är journalist och medlem av Svenska Journalistförbundet". Vi ska ställa upp om folk är i knipa och vill visa vårt stöd till vår medlem Martin och även Johan, säger Pär Trehörning.

Vad hoppas ni kunna uppnå med resan?

– Jag vågar inte spekulera. Det är känsligt. Vi vill hjälpa Martin och Johan.

Varför har ni inte åkt tidigare?

– Vi planerade att åka ner de dagar försvaret skulle presentera sina vittnesmål i början av december, men det uppstod praktiska hinder.

Vad har förbundet gjort för de fängslade svenskarna?

– Jag tycker att vi har gjort mycket. Vi agerade direkt när de greps med brev och uttalanden. Vi startade insamlingen för att betala advokatkostnaderna tillsammans med Reportrar utan gränser. Vi har haft kontakt med familjerna hela tiden. Förbundsordförande Jonas Nordling och vice ordförande Ulrica Widsell har suttit i tv-soffor och pratat, och det har skrivits flera debattartiklar. Förbundet har riktat kritik regeringen och mot att inte utrikesministern i ett tidigt skede uttalade att detta är journalister som är på plats för att göra sitt arbete, säger Pär Trehörning.

Fler avsnitt
Fler videos