”Journalistisk kompetens är en färskvara”

12 juni, 2017

Östgöta Medias VD Anna Lindberg hävdar att beslutet att säga upp Mikael Strand efter 34 års anställning på Norrköpings Tidningar var korrekt. Hon anser att en anställd journalist har ett eget ansvar för att få de utbildningar som krävs för att kunna jobba kvar.

Journalisten berättade i förmiddags att Journalistförbundet stämmer Östgöta Media för uppsägningen av fotografen Mikael Strand i november 2016. Förbundet anser att uppsägningen var felaktig.

Mikael Strand har en journalistexamen och har varit anställd på Norrköpings Tidningar, som ingår i Östgöta Media, i 34 år. Han har i huvudsak arbetat som fotograf men har också varit lokalreporter och han anser att detta gjort honom kvalificerad för flera tjänster på redaktionen. Ändå menar arbetsgivaren att han saknar kvalifikationer för att arbeta som journalist i företaget.

– Det är klart att jag beklagar att det har behövt gå så här långt och att vi inte kunnat lösa det i förhandlingar. Vi har erbjudit Mikael Strand ett avgångsvederlag och han har avböjt. Vi har under hela den här processen hävdat att han inte lever upp till de kompetenskrav som vi ställer på journalister anställda vid Östgöta Media, säger VD Anna Lindberg.

Vad är det för krav ni ställer på medarbetarna?
– Det har vi naturligtvis specificerat noggrant under förhandlingarna. Det handlar om journalistisk kompetens bland annat när det gäller inhämtning, research, nyhetsvärdering, bedömning av källor, men också i själva hantverket både när det gäller att skriva och fotografera.

Men han har ju faktiskt en examen från JMG i Göteborg och han har jobbat som fotograf och reporter hos er, hur går det ihop med att han skulle sakna kvalifikationer?
– Jag känner mig inte bekväm som VD att prata om enskilda medarbetare på det sättet, men det jag kan säga är journalistisk kompetens är en färskvara. Branschen förändrats extremt snabbt och det har hänt otroligt mycket med yrket bara de senaste fem åren. Det tror jag att varenda journalist anställd i Sverige är medveten om.

Men har inte arbetsgivaren ett ansvar att se till att de anställda får en uppdatering och blir fortbildade?
– Absolut. Vi har haft mängder av möjligheter att söka sig till en annan avdelning inom redaktionen och lära sig nya saker. Vi har haft en rörlighet på arbetsplatserna. Många har utnyttjat de möjligheterna. Det är också en fråga om ett personligt ansvar.

Så utbildningsmöjligheterna har funnits i form av andra tjänster på redaktionen?
– Absolut. I form av andra tjänster, och i form av utbildningar också. Vi har haft mängder av utbildningar.

Men ändå finns det då åtminstone en person här som inte fått, eller tagit, de utbildningar som krävs för att man ska kunna jobba kvar, menar du?
– Du säger det själv – inte har fått, eller inte har tagit. Det är en fråga om vem som har ansvaret.

Du pratar om kompetenser, men det är ju någonting annat än kvalifikationer. Ni hävdar att han saknar förmågan att göra det här jobbet. Stämmer det?
– Inte tillräckliga kvalifikationer för arbetet, det är korrekt.

Han har ju ändå jobbat med rörlig bild, stillbild, skrivande och har dessutom en journalistexamen. Borde inte det räcka för att vara kvalificerad för journalistiska arbetsuppgifter på Norrköpings Tidningar?
– Återigen vill jag inte kommentera det här, av respekt för honom. Det är faktiskt det som det handlar om – respekt för honom. Men jag hävdar att vi har agerat rätt eftersom vi har varit väldigt tydliga med vilka kompetenser som krävs för att vara kvalificerad för arbetet och vi har erbjudit möjligheter att skaffa sig de kompetenserna.

Det fanns inte möjlighet för honom att skaffa de kompetenserna genom en kortare utbildning?
– Nej, vi menar att det inte var möjligt, säger Anna Lindberg.

 

Läs mer: Mikael Strand om AD-stämningen: ”Rätt ska vara rätt.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Rolf tis, 2017-06-13 04:24
Det som osökt flöt upp i mitt sinne när jag läste Johannes artikel var ett av mänsklighetens stora misslyckanden, Kinas kulturrevolution. Precis som här ratades all kunskap, erfarenhet och kompetens. Allt skulle vara ”färskvara” och gammalt, kunnigt och erfaret skulle sorteras bort och ”omskolas” av rödgardisterna, som drev utvecklingen och var själva ungdomar, helt utan erfarenhet. Det blev katastrof. Det går allt sämre för svenska traditionella media, och på samma sätt har man länge arbetat på att sortera bort erfarenhet till förmån för ”färskvara”. I alla yrken jag känner till har kompetens som byggts på erfarenhet det största värdet, men inte så i svenska media. Resultatet, kundernas förakt, misstro, och som värst, hat, hot, och våld. Yngre bringar entusiasm och nya idéer, de erfarna kunskap, stabilitet och förtroende. En omställning behövs.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies