Gå direkt till textinnehållet

Mikael Strand: ”Rätt ska vara rätt”

Han har en journalistexamen från JMG, 36 års yrkeserfarenhet som fotograf och lokalreporter. Men Östgöta Media anser att han är okvalificerad för att arbeta med journalistik och har sagt upp honom. Nu hoppas Mikael Strand på upprättelse i Arbetsdomstolen. 

Journalisten Mikael Strand som i november blev uppsagd efter 34 års anställning på Norrköpings Tidningar välkomnar Journalistförbundets beslut att stämma Östgöta Media i Arbetsdomstolen. NT ingår i Östgöta Media som i sin tur är en del av NTM-koncernen.

Enligt arbetsgivaren ska han ha ”saknat kvalifikationer för att arbeta som journalist inom Östgöta Media”, det vill säga att han saknar förutsättningarna för att klara jobbet på en redaktion.

– Det där får stå för dem, säger Mikael Strand när Journalisten når honom per telefon. 

Annons Annons

– Jag har arbetat i 36 år för NT, de första två åren som frilans. För 25 år sedan jobbade jag som reporter och de sista fyra fem åren jobbade jag mycket med rörlig bild. Jag har lång yrkeserfarenhet av att arbeta som journalist på NT, och man kan inte hamna mer i centrum än att jobba inne på en dagstidningsredaktion. Har jag varit döv och blind och inte lärt mig något på den tiden, menar de? Jag har dessutom en journalistexamen från JMG i Göteborg. Om inte jag är kvalificerad, vem är det då? 

Hur blev det så här?
– Uppgiften var att få bort fotograftjänsterna men uppdraget blev att få bort fotograferna. Det blev fel från början och sedan gick det prestige i det.

Just nu arbetar han på Katrineholms-Kuriren, där han fått en praktikplats på eget initiativ. Han både skriver och fotograferar.

Hoppas du att du ska få tillbaka jobbet på NT?
– Min grundinställning är att rätt ska vara rätt, och det här var inte rätt. Just nu känner jag mig väldigt väl mottagen på Katrineholms-Kuriren.

Fler avsnitt
Fler videos