Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet överväger lämna Telia

Efter avslöjandet att Telia Sonera hjälpt regimen i Tadzjikistan att blockera nyhetsportaler kommer Journalistförbundets kanslichef att ta upp frågan om förbundet ska behålla teleoperatören med förbundsstyrelsens arbetsutskott.

Frågan aktualiserades tidigare i våras sedan SVTs Uppdrag granskning avslöjat att Telia Sonera samarbetat med diktaturer ibland annat Uzbekistan.

Den gången valde Journalistförbundet att ha kvar både sin fasta telefoni och sina mobilabonnemang hos Telia, som enligt förbundet har bättre täckning än andra operatörer som förbundet anlitat.

I morse avslöjade Ekot att Telia Soneras dotterbolag i Tadzjikistan hjälper regimen att blockera nyhetsportaler. I det här fallet är det journalistisk verksamhet som drabbas, vilket gör saken problematisk för Journalistförbundet.

– Det känns inte bra att Telia Sonera fortsätter att hjälpa diktaturer på det sättet, säger förbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg. Vi kan välja två vägar: antingen att lämna operatören eller att behålla den och försöka påverka Telia Sonera att ändra sig. Jag ska diskutera med förbundsstyrelsens AU om hur vi ska hantera det här.

Fler avsnitt
Fler videos