Journalister valde att tiga om romansen

1 oktober, 1998

ETIK En mängd journalister kände till att Ylva Johansson och Erik Åsbrink hade blivit ett par men alla avstod från att rapportera.
Anders Jonsson, politisk reporter på Ekot, tolkar det som ett steg framåt för etiken.

ETIK En mängd journalister kände till att Ylva Johansson och Erik Åsbrink hade blivit ett par men alla avstod från att rapportera.

Anders Jonsson, politisk reporter på Ekot, tolkar det som ett steg framåt för etiken.

I början av sommaren nåddes Expressens reporter Per Wendel av ryktet att utbildningsministern och finansministern förälskat sig i varandra.

Med tiden framstod uppgifterna som allt mer säkra men i likhet med alla andra journalister valde Expressen att tiga.

– Vi fick det inte bekräftat. Dessutom visste vi inte om deras respektive barn hade informerats, därför väntade vi, säger Per Wendel.

Det enda som framskymtade i Expressen var ett par kryptiska rader dagen efter valet. I en genomgång av vilka ministrar som kunde tänkas ingå i den nya regeringen stod det att Ylva Johansson väntades lämna regeringen av personliga skäl.

Allt fler journalister låg på för en bekräftelse. Slutligen, när Se&Hör gjorde klart att uppgifterna skulle publiceras, gick paret ut med ett pressmeddelande:

”Med anledning av mångas frågor vill vi offentligt bekräfta att vi är kära i varandra”.

– I och med att det här hade varit känt länge på flera redaktioner är jag förvånad över att ingen gick ut med det före valet, säger Anders Jonsson.

– I tider när TV, radio och morgonpress personifieras och kvällstidningsifieras ser jag det som ett trendbrott att alla valde att avstå från att publicera tills de själva gick ut med sin affär.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies