”Journalister vågar inte vittna om hatet”

15 januari, 2016

Svenska journalister skräms till tystnad av högerextremister. Det menar Rebecka Bohlin i en debattartikel i Dagens Nyheter.

DN Debatt skriver Rebecka Bohlin som nästa månad kommer ut med boken Tackla hatet om hur journalister väljer att tystna efter att de utsatts för hat och hot. Bland annat skriver hon om situationen för frilansjournalisten My Vingren:

”Frilansjournalisten My Vingren, bland annat nominerad till stora journalistpriset för sin grävande journalistik om anonyma hatare, berättar när jag söker upp henne om hur hon attackerats i sin bostad inte mindre än fyra gånger. Av polisens personskyddsgrupp får hon rekommendationen att byta bostad, men någon hjälp får hon inte. Hon kontaktar kommunen, förklarar att hon är hotad journalist och behöver hjälp. De står handfallna och kommer så småningom med rådet: Eftersom du är kvinna och utsatt för våld kan du ju alltid söka dig till en kvinnojour.”

Rebecka Bohlin anser att frågan om hot mot journalister inte tas på tillräckligt stort allvar och vill se utbildningssatsningar hos Polisen, på redaktioner och journalistutbildningar.

”I dag är det lätt att med några knapptryck leverera ett hot eller en hatisk spya. Alla som utsätts påverkas. Risken att straffas är trots detta minimal. Detta måste förändras. Vi måste med gemensamma krafter bygga ett stöd runt alla som utsätts, juridiskt, polisiärt och psykosocialt – inte bara för att värna individen, utan inte minst för att säkra demokratin”, skriver Rebecka Bohlin på DN Debatt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies