Gå direkt till textinnehållet

Journalister kommer aldrig få tala med terrorister i Etiopien

Journalistens utsända Mattias Lövkvist och Martin Edström har fått en exklusiv intervju med Etiopiens kommunikationsminister Bereket Simon(bilden). I den fördömer han journalister som Martin Schibbye och Johan Persson.

Simon är ytterst ansvarig i den Etiopiska regeringen för mediarelaterade frågor.

– Journalister kommer aldrig att få tala med terrorister som ONLF i Etiopien. Det kan ni göra i Sverige, i Europa. Men här, i Etiopien kommer vi aldrig tillåta någon att tala med terrorister, säger Bereket Simon.

Martin Schibbye och Johan Persson står åtalade för att ha rest in illegalt i Ogadenprovinsen i Etiopien, tillsammans med just ONLF (Ogaden National Liberation Front) som i regeringens ögon är terrorister. Därför är också Martin Schibbye och Johan Persson terrorister, enligt Bereket Simon.

– Om du åker in i Ogaden, om du pratar med dem, om du beblandar dig med dem, om du reser med gerillan, om du på något sätt arbetar tillsammans med dem – då är du terrorist, säger Bereket Simon.

Simon säger att Etiopiens konstitution vilar på en solid grund där pressfrihet är lika viktigt som i väst. Men han anser att landet fortfarande vilar i demokratins vagga, och att media inte har lärt sig att bete sig som dem ska.  Journalister som uppviglar befolkningen mot regeringen tolereras inte. Inte heller de journalister som arbetar tillsammans med grupper som ONLF, som av den Etiopiska regeringen anses vara en terroristorganisation.

– Andra länder har hela tiden attityden att vi i Afrika måste hjälpas på traven. Att vi inte vet hur man ska göra. Men vi har våra lagar, och ser till att de följs. Vår terroristlagstiftning är hämtad från den brittiska. Här spelar det ingen roll om du är journalist eller inte. Journalister som bryter mot lagar dömer vi precis som vem som helst, säger Bereket Simon.

width=142

Fler avsnitt
Fler videos