Gå direkt till textinnehållet

Journalister hyllar Anders Tegnell i ny undersökning

Statsepidemiolog Anders Tegnell ligger i en egen klass när det gäller mediehanteringen under coronakrisen, visar en undersökning bland 143 svenska journalister.

I Aalunds årliga enkätundersökning PR Barometer Business svarar journalister på frågor om vilka verksamheter som har den bästa mediehanteringen. I år har journalisterna också fått svara på frågor om vilka verksamheter och vilka individer i Sverige som tillhandahållit en god medieinsats under coronakrisen.

Totalt 143 journalister har intervjuats, och resultatet är entydigt: Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell ligger i en helt egen klass.

42 procent av journalisterna anser att Folkhälsomyndigheten varit bäst på mediehantering under coronakrisen. På andra plats med 6,4 procent ligger Socialstyrelsen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ligger på tredje plats med 4,6 procent, följt av regeringen på 3,3 procent och Volvo på 2,6 procent.

Annons Annons

Anders Tegnell är den individ som flest journalister anser har gjort en bra medieinsats under krisen (42 procent). Statsminister Stefan Löfven ligger på andra plats med 7,6 procent och Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på tredje plats med 5,5 procent.

I intervjusvaren från journalisterna förekommer rena hyllningar till Anders Tegnell. Så här säger några av journalisterna i undersökningen:

”Jag vet inte om det har med deras informationsarbete att göra utan för att Tegnell är exceptionell. Han svarar alltid på telefon när man ringer. Men med tanke på förutsättningarna har de ju ökat sina resurser och sen har de ju haft de här dagliga presskonferenserna och hittat på rutiner.”

”Jag är med i gruppen som stöttar Anders Tegnell, jag tycker att han har gjort det bra. De alla har varit tydliga, utan att säga att de är helt igenom tvärsäkra.”

”Anders Tegnell är naturligtvis den första jag tänker på. Det är oundvikligt att inte nämna honom i sin roll. Han har verkligen blivit en kändis, och ett ansikte för det här i sitt jobb. Han har blivit ett ansikte för en yrkestitel som jag inte ens visste fanns: statsepidemiolog.”

”Anders Tegnell svarar outtröttligt på frågor.”

”Anders Tegnell är lugn och har ett otroligt tålamod. Han berättar precis som det är.”

”Han berättar som det är, han packar inte in saker. Han kommunicerar aktivt.”

”Herr Tegnell naturligtvis. Jäklar vad han har slitit alltså. Det känns ju som att han blivit ansiktet utåt i media för hela den här pandemin, och sedan drar han ett stort lass informationsmässigt också.”

”Allt annat bleknar i jämförelse med honom.”

”Tegnell är extremt tillgänglig och duktig på att svara på frågor på ett tydligt sätt. Han har framstått som väldigt stabil och lugn, och har hög trovärdighet.”

”Jag måste nämna Tegnell då eftersom han är så häpnadsväckande tillgänglig.”

”Tegnell har ju varit i skottgluggen, aktiv och både ifrågasatt och hyllad. Allt på en gång. Jag hoppas att han får en jävligt lång semester efter det här.”

Undersökningen genomfördes under juni-september 2020.

Fler avsnitt
Fler videos