Gå direkt till textinnehållet

Journalister får inte längre vara i senaten vid möten

I flera stater i USA har journalister börjat mötas av nya typer av bestämmelser när det gäller hur man får bevaka makten. I Kansas och Iowa får reportrarna inte längre sitta på pressbänken när besluten tas i senaten, istället måste man följa mötena från ett allmänt utrymme. 

Det handlar bland annat om Iowa och Kansas, stater som kontrolleras av republikanerna, som har meddelat att journalister inte längre är välkomna in till senatens pressbänk, skriver Freedom of the press foundation.

CPJ har intervjuat några av de berörda journalisterna. Bland annat säger Erin Murphy, vid tidningen Des Moines, att arbetet "kommer bli betydligt mer utmanande nu”.

Enligt en annan reporter, Sherman Smith, vid tidningen Kansas Reflector, ska senaten ha motiverat nyordningen med att det finns fler reportrar nu än någonsin.

Men det stämmer inte menar han.

”Idén att det inte spelar någon roll om vi är i rummet när de beslutar saker eller om vi följer mötet via en stream, eller från balkongen ovanför, visar att det finns fundementala missförstånd kring hur vi gör vårt jobb”, säger Smith.

Fler avsnitt
Fler videos