Gå direkt till textinnehållet

Journalister får 20 000 i ersättning

En tvist mellan fyra journalister och Arbetsmiljöverket har slutat med  förlikning och att journalisterna ersätts med 20 000 kronor, skriver dagensjuridik.se.

De fyra journalisterna gjorde en dokumentation av en arbetsmiljökonferens som hölls 2002. Arbetsmiljöverket översatte dokumentationen till engelska, och den fanns senare tillgänglig på olika webbplatser.

De fyra journalisterna, som jobbar i firman Arbetslivsjournalisterna, skrev till Arbetsmiljöverket och förklarade att de som upphovsrättsinnehavare har rätt till skälig ersättning. De begärde skadestånd för att texterna publicerats på olika sajter, skriver dagensjuridik.se.

Ärendet överlämnades till Justitiekanslern, JK, som fann att Arbetsmiljöverket fakturerats för översättningen till engelska och att det är denna översättning som sedan gjorts tillgänglig på olika webbplatser. Därför är det Arbetsmiljöverket som bär det huvudsakliga ansvaret för upphovsrättsintrånget.

Annons Annons

JK och Arbetslivsjournalisterna har träffat en förlikning, enligt vilken Arbetsmiljöverket ska betala 20 000 kronor till de fyra journalisterna.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos