Gå direkt till textinnehållet

Journalister Augustprisvinnare

Journalisterna Göran Rosenberg och Ingrid Carlberg är årets Augustprisvinnare i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok respektive Årets svenska fackbok. Läs Journalistens tidigare intervjuer med vinnarna.

Göran Rosenbergs bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är Årets skönlitterära bok.

När Journalisten träffade Göran Rosenberg i somras berättade han att boken för honom blev ett steg ut ur journalistiken och in i författarskapet, och i valet mellan två yrken man inte längre kan försörja sig på, föredrar han att vara författare. Läs Journalistens hela intervju med Göran Rosenberg här.

Juryns motivering lyder som följer: ”Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.”

Annons Annons

Ingrid Carlbergs bok Det står ett rum och väntar på dig … är Årets svenska fackbok. När Journalisten intervjuade Ingrid Carlberg i samband med att boken kom ut berättade hon att hon researchade ända in i tryckpressen. Läs Journalistens hela intervju med Ingrid Carlberg här.

Juryns motivering lyder som följer: ”Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.”

Fler avsnitt
Fler videos