Gå direkt till textinnehållet

Journalister åtalas för att ha förtalat marinen

I morgon startar rättegången mot två journalister i Thailand. De anklagas för att ha smutskastat den thailändska marinen. Om de fälls kan de få långa fängelsestraff och böter på närmare 30 000 kronor.

Alan Morison, redaktör för den engelskspråkiga sajten Phuketwan, och Chutima Sidasathian, en av reportrarna riskerar upp till sju års fängelse för att ha förtalat den thailändska marinen och brutit mot en speciell lag som infördes 2007 och som ger myndigheter möjlighet att stänga sajter och arrestera journalister och bloggare av politiska skäl.

Alan Morison och Chutima Sidasathian anklagades 2013 för att ha citerat en artikel från Reuters reportage om smugglingen av folkgruppen rohingya, som flyr från Burma till Malaysia via Thailand, och att det förekommer människosmuggling.

Phuketwan och frivilligorganisationer var först med att uppmärksamma smugglingen av rohinyas och de övergrepp som de utsätts för.

Annons Annons

I det citatet som de två journalisterna nu åtalas för påstås det att ” Thai naval forces” fick betalt för att inte uppmärksamma smugglingen av rohingyas. Men de nämnde aldrig Thai Royal Navy. Thailändska myndigheter har inte väckt något åtal mot Reuters.

Efter militärkuppen för över ett år sedan har förhållandet för journalister och pressfriheten i Thailand försämrats, skriver Reportrar utan gränser.

Fler avsnitt
Fler videos