Gå direkt till textinnehållet

Journalist avstängd från Twitter efter NBC-kritik

Den brittiske journalisten Guy Adams blev på måndagen avstängd från sitt Twitterkonto. Orsaken: han hade kritiserat den amerikanska TV-kanalen NBCs OS-sändningar. Twitter har ett kommersiellt samarbete med NBC under OS.

Guy Adams, korrespondent på brittiska tidningen The Independent, kritiserade NBCs OS-bevakning på Twitter. NBC som har rättigheterna till OS-sändningarna i USA valde att fördröja sändningen av öppningsceremonin med sex timmar på den amerikanska västkusten för att maximera tittarsiffrorna.

Stora delar av öppningsceremonin raderades av NBC, för att ge utrymme för reklam.

Guy Adams som bor i Los Angeles skrev på Twitter: ”Mannen som är ansvarig för att NBC låtsas som att OS inte har startat än är Gary Zenkel. Berätta för honom vad du tycker!” Han inkluderade NBCs OS-ansvarige Gary Zenkels mejladress i tweeten.

Twitter valde efter en anmälan från NBC att stänga av Guy Adams, eftersom han brutit mot regelverket för att använda Twitter genom att lämna ut Zenkels jobbmejl.

En talesperson på NBC hävdar att de blev informerade om tweeten av Twitter, och att de därefter valde att göra en anmälan. Det skriver The Telegraph.

Guy Adams skriver i en krönika i The Independent i dag att han anklagas för att ha tweetat en privat mejladress, men att den mejladress han uppgav var en företagsadress till NBC. Han har begärt att hans konto ska öppnas igen.

Twitter och NBC har ingått ett kommersiellt samarbete under OS, enligt Wall Street Journal.

Twitters beslut att stänga av en journalist på grund av att denne riktat kritik mot en av Twitters samarbetspartners, har orsakat en debattstorm i sociala medier och bland journalister i Storbritannien. Dan Gillmor skriver i The Guardian, att detta är ett ”defining moment” för Twitter.

Fler avsnitt
Fler videos