Gå direkt till textinnehållet

Journalist åtalas för artikel hon inte har ansvar för

Den madagaskiska journalisten Arphine Helisoa riskerar fem års fängelse för en artikel hon inte har skrivit i en publikation hon inte arbetar för.

Den 4 april greps journalisten Arphine Helisoa av madagaskisk polis misstänkt för att ha spridit fejknyheter och ha varit hatisk mot Madagaskars president Andry Rajoelina.

Hon kommer nu att åtalas för en kritisk artikel om coronarestriktioner publicerad på Facebook av den i Frankrike baserade madagaskiska onlinetidningen Ny Valosoa Vaovao. I artikeln anklagas president Rajoelina för att vara en ”mördare”.

Arphine Helisoa riskerar fem års fängelse och kan förlora sina medborgerliga rättigheter i tio år (bland annat rösträtt) om hon fälls.

Annons Annons

Men Arphine Helisoa har inte skrivit vare sig artikeln eller Facebookuppdateringen och hon arbetar inte för Ny Valosoa Vaovao. Hon är chefredaktör för den privatägda dagstidningen Ny Valosoa som är baserad på Madagaskar. De två publikationerna har inte med varandra att göra, trots de snarlika namnen. Det rapporterar den franska public service-kanalen Radio France Internationale.

Helisoas advokat har två gånger begärt att hon ska friges, utan framgång.

Committee to Protect Journalists kräver att Arphine Helisoa släpps ur fängelse och beskriver åtalet som ”löjeväckande”.

Fler avsnitt
Fler videos