Gå direkt till textinnehållet

Journalist anser sig illa behandlad av ambassad

Sonya Aho, reporter på Länstidningen i Södertälje, har skrivit ett brev till UD och riktar skarp kritik mot hur hon blev behandlad av personalen vid den svenska ambassaden i Damaskus, Syrien. Ambassaden i Damaskus har bett om ursäkt.

Sonya Aho, reporter på Länstidningen i Södertälje, har skrivit ett brev till UD och riktar skarp kritik mot hur hon blev behandlad av personalen vid den svenska ambassaden i Damaskus, Syrien.

Ambassaden i Damaskus har bett om ursäkt.

Under en reportageresa i Syrien blev Sonya Aho bestulen på pass, pengar och kreditkort. Detta hände en torsdag dagarna innan påsk och ambassaden var stängd tills på tisdag. Efter många turer lyckades Sonya Aho få tag i anställda vid ambassaden så att de kunde utfärda ett nytt pass. Enligt Sonya Aho blev hon illa bemött av personalen därför att hon störde dem under deras ledighet.

Från UD har hon fått ett brev som förklarar att hon inte kan förvänta sig att ambassadpersonal skall ställa upp på sin lediga tid. Men ingen offentlig ursäkt.

– Som svensk journalist på uppdrag för min arbetsgivare hade jag förväntat mig ett bättre bemötande, säger Sonya Aho.

Sonya Aho har sitt ursprung i Turkiet och kom till Sverige som fyraåring. Hon har en obehaglig känsla av att hennes utseende kan bidragit till hur hon blev behandlad.

“Svenskt utseende hade gett annan behandling”

”Jag vet inte om mitt utländskt klingade namn, mitt mörka hår och mina mörka ögon, fick personalen att undra över min rätt att vara svensk medborgare. Jag tror inte att en medborgare med ett mer svenskt namn och utseende hade fått samma bemötande,” skriver Sonya Aho i sitt brev till UD.

– För ett par år sedan arbetade jag för Sveriges Television under en reportageresa till Syrien. Då var det ett helt annat bemötande från ambassadens sida. Kanske för att det var Sveriges Television. Jag vet inte vad de såg mig som nu, säger Sonya Aho.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos