Gå direkt till textinnehållet

JO-anmäler landstinget efter fotoförbud

Samtliga ansvariga utgivare i Västerbotten JO-anmäler i dag Västerbottens läns landsting. Bakgrunden är fotoförbudet som landstinget infört under hösten.- Vi vill ha en prövning från JOs sida kring om det här är korrekt enligt de lagar och regler som finns, säger Norrans chefredaktör Anette Novak.  

Journalisten har tidigare skrivit hur Västerbottenmedierna protesterat mot det förbud mot filminspelning, foto och ljudupptagning som landstinget infört i sina lokaler under hösten.

I dag lämnar Norrans Anette Novak in en JO-anmälan mot landstinget och landstingsdirektören. Bakom anmälan står samtliga ansvariga utgivare i länet samt Publicistklubben i norra Norrland.

Vad vill ni uppnå?

– Vi vill ha en prövning från JOs sida kring om det här är korrekt enligt de lagar och regler som finns. Vi har studerat det här och konstaterar att det finns ett tidigare uttalande från JO angående fotoförbud, som säger att grundregeln ska vara att det är tillåtet att fota, säger Anette Novak.

– Vi vill förstås uppnå att de tar bort fotoförbudet! Vi tror att det här är det enda sättet att komma tillbaka till den situation som var lagstiftarens avsikt. Medierna måste ha möjlighet att fritt granska verksamhet i offentlig sektor.

Har förbudet påverkat er hittills?

– Det är väldigt effektivt, vi måste be om tillstånd hela tiden. Det har inte varit något riktigt skarpt läge än där jag tvingats ta ställning internt till om vi ska bryta mot förbudet. Men jag är beredd att göra det, för mig skulle allmänintresset överväga om någon far illa.

Anette Novak menar att allt som beskär yttrandefriheten måste stoppas i sin linda:

– Annars är vi inne på en glidande skala som hotar den tryck- och yttrandefrihet vi är vana vid och tacksamma över.

Fler avsnitt
Fler videos