Gå direkt till textinnehållet

JMK slopar antagningsprov

Antagningsprovet för journalistutbildningen på JMK på Stockholms universitet slopas från och med hösten nästa år. Orsaken är att Högskoleverket inte tillåter lokala antagningssystem när det nya Journalistprogrammet startar, uppger studierektor Michael Westerlund (bilden).

JMG i Göteborg har redan valt att slopa antagningsprovet från och med vårens antagningar. Nu följer JMK i Stockholm efter.

– Vi gör en stor förändring av journalistutbildningen nästa år i och med det nya Journalistprogrammet. En av konsekvenserna är att det inte längre blir tillåtet med lokala antagningsprov, säger Michael Westerlund.

Den nuvarande journalistutbildningen på enheten för journalistik, medier och kommunikation (JMK) är uppbyggd i modulform, där man först läser journalistikvetenskap och sedan kan söka in på de tillämpade kurserna. Från och med hösten 2013 kommer modulsystemet att ersättas av ett sammanhållet program på tre år som leder fram till en kandidatexamen i journalistik.

I och med att det blir ett program måste man följa Högskoleverkets (HSV) regelverk som innebär allmänna intagningar ur tre kvotgrupper som baseras på gymnasiebetyg, högskolepoäng respektive högskoleprov.

– Det finns nackdelar med antagningsprovet. Det är resurskrävande och man kan ifrågasätta rättssäkerheten. Vad är det egentligen provet mäter? Ibland mäts kunskapsnivåer som halvt om halvt är det som vi utbildar studenterna i, säger Michael Westerlund.

Orsaken till att journalistutbildningen görs om är att modulsystemet har skapat problem för examensmålen. HSV bedömde bara journalistikvetenskapen som relevant för examen, och brydde sig inte om ifall tillämpade kurser hade ingått.

Det innebär att man kan ta examen från journalistutbildningen utan att ha skrivit en artikel eller gjort ett enda radio- eller TV-inslag?
– Ja, och så var det ju inte tänkt att fungera. Det blev ganska snärjigt. Därför skapar vi det nya Journalistprogrammet.

Finns det inte en risk att ni får in ”fel” sorts studenter utan ett eget antagningsprov?
– Det är väldigt svårt att veta hur det kommer att påverka antagningarna. Men vi kommer ju att ha samma antagningssystem som alla andra program, till exempel läkarutbildningen. Och om det duger som urvalssystem för antagning av blivande läkare kan man hoppas det fungerar bra för blivande journalister också, säger Michael Westerlund.

Fler avsnitt