Gå direkt till textinnehållet

JK utreder inte Ulf Nilsons Expressen-krönika

Justitiekanslern (JK) inleder ingen förundersökning mot den krönika i Expressen, skriven av Ulf Nilson, som anmälts för hets mot folkgrupp.

Krönikan, om spänningarna mellan Israel och Iran, anmäldes av två personer för hets mot folkgrupp. Ulf Nilson skriver bland annat: "Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje man, kvinna eller barn måste mördas."

I sitt beslut skriver JK att syftet "med lagstiftningen om hets mot folkgrupp har inte varit att motverka kritik av folkgrupper eller av skilda företeelser knutna till grupperna. Begreppet missaktning måste därför tolkas med viss försiktighet".

"Den aktuella krönikan är ett inlägg i debatten kring de rådande spänningarna mellan de två staterna Israel och Iran. Den har fokus på ledningen i Iran samt Irans påstådda kärnvapenprogram. Krönikan har ett tydligt politiskt budskap", skriver JK som anser att uttalanden i krönikan inte går utöver vad som är tillåtet att uttrycka inom ramen för den tryck- och yttrandefrihetsrättsliga regleringen.

Fler avsnitt
Fler videos