Gå direkt till textinnehållet

JK överbelastat efter DNs avslöjande

Justitiekanslern är överbelastat med arbete och begär därför att regeringen ändrar i förordningen så att fler anställda får rätt att fatta enklare beslut.

Justitiekanslern (JK) har fått allt fler ärenden att hantera. 1989 inkom drygt 3 500 ärenden och 2014 över 10 000 ärenden, varav 5 700 rörde anspråk på skadestånd. Av skadestånden rörde 2 886 ersättningsanspråk med anledning av Skånepolisens uppgiftsinsamling ”Kringresande” som Dagens Nyheter avslöjade hösten 2013.

JK menar att det finns behov att ytterligare effektivisera handläggningen och beslutsfattandet på myndigheten, samt att avlasta justitiekanslern och byråcheferna sådana uppgifter som med bibehållen kvalitet kan överlåtas till andra anställda.

”Justitiekanslern och byråcheferna ges därigenom bättre möjligheter att ägna tid åt de mera komplicerade ärendena vilket kan bidra till att ytterligare höja kvaliteten i myndighetens arbete. Enkla ärenden rörande rättshjälp, vissa tillsynsärenden samt ärenden som avser schematisk skadereglering bör kunna avgöras av erfarna handläggare”, skriver Justitiekanslern i brevet till regeringen.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos