Gå direkt till textinnehållet

”Jag vill blicka bakåt för att kunna lägga pussel framåt”

Mediestrategen Brit Stakstons nya podd #backademokratin som har premiär i dag kommer att analysera vad som gick snett i de sociala medierna. ”Vad blev det av medborgardialogen och revitaliseringen av det demokratiska engagemanget som vi pratade om 2010?” säger Brit Stakston.

I dag den 8 mars spelas det första avsnittet av Brit Stakstons nya podd #backademokratin in inför en livepublik i centrala Stockholm. I varje avsnitt ska Brit Stakston prata med politiker och experter om nätet och de offentliga samtalen online.

– Nu är vi inne i den tredje valrörelsen där vi frågar oss vad de sociala medierna kommer att betyda. Det är lite anmärkningsvärt. Nätet är här och de sociala medierna är en del av komplikationspaletten. Då känns det otroligt intressant att fundera över vad det blev av det som vi trodde för åtta år sedan. Vad blev det av medborgardialogen och revitaliseringen av det demokratiska engagemanget som vi pratade om 2010? Det behöver vi prata om, säger Brit Stakston.

– Till viss del har vi fått en sådan effekt, inte minst när vi ser kraften i Metoo. Men vi ser också att nätet sliter isär och bidrar till starkare politikerförakt och institutionsförakt. Den effekten än starkare. Då är det intressant att passa på att blicka lite bakåt för att lägga lite pussel framåt. Hur kan vi styra om det? Och vilken roll har medierna spelat i detta?

Annons Annons

I podden kommer Brit Stakston att prata med politiker som figurerat i tidigare samtal om sociala medier, bland annat i hennes tidigare böcker. Dessutom ska alltid en person som just kommit in i partipolitiken finnas med i poddarna.

I första podden medverkar riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson från Socialdemokraterna, Madelene Spinord som förra året gick med i Socialdemokraterna, samt Novus VD Torbjörn Sjöström som ska prata om opinionsundersökningarnas roll och mediers förmåga att hantera trollandet på nätet.