Gå direkt till textinnehållet

”Jag tar inte ställning till det som varit tidigare”

Lärarnas Tidnings tillförordnade chefredaktör Håkan Söderbergs målsättning är att säkra utgivningen av en så bra tidning som möjligt fram till dess att en ny chefredaktör utsetts.

Som Journalisten berättade tidigare i dag tillträdde frilansjournalisten Håkan Söderberg som ansvarig utgivare och chefredaktör för Lärarnas Tidning i går. Han går nu vid sidan av tidigare chefredaktören Örjan Björklund i några dagar för att lära sig rutinerna.

– Jag fick en fråga om jag kunde hoppa in som tillförordnad, och jag är ju frilans så det kändes som ett bra jobb att göra, säger Håkan Söderberg till Journalisten.

Hur känns det att ta över som tillförordnad chefredaktör på Lärarnas Tidning?
– Jag tycker att det ska bli roligt. Det är en bra tidning. Min fru är fritidspedagog så vi har haft Lärarnas Tidning hemma länge.

Har du några tankar kring den konflikten som har varit mellan förbundsledningen och tidningarna?
– Nej, jag är bara här som tillförordnad chefredaktör. Jag kommer att vara kvar här som längst till sommaren beroende på hur rekryteringen av en ny chefredaktör går. Min målsättning är att säkra utgivningen av en så bra tidning som möjligt.

Konflikten har ju lett till att folk har mått dåligt på redaktionen och det har varit en tryckt stämning. Har du någon plan för att förbättra situationen?
– Jag har inga tankar kring det, jag har ju precis börjat. Jag hoppas ju att folk ska må bra, den ambitionen har man ju, att folk ska må bra.

I början av 2019 flyttar tidningsredaktionen ihop med Lärarförbundets kommunikationsavdelning. Vad tänker du om det?
– Jag tänker inget alls kring det. Jag har inte satt mig in i det, och jag ligger lågt i den frågan eftersom jag är här en kort tid.

Förbundsledningen har ju velat se mer samverkan, och ”sambruk” mellan redaktionen och kommunikationsavdelningen. Är det något du också vill se?
– Nej, jag har inte tänkt på frågan, om det är bra eller dåligt. Det är svårt för mig att veta. Jag har inte tänkt på det helt enkelt.

Men du har kanske en spontan tanke kring om det är bra eller dåligt att samarbeta med en kommunikationsavdelning?
– Nej, jag har inga tankar kring det heller. Eftersom det här är en tillfällig lösning vill jag inte prata i den saken, säger Håkan Söderberg.

Fler avsnitt
Fler videos