Gå direkt till textinnehållet

”Jag önskar att medierna ska skriva mindre om Trump”

Jojje Olsson, journalist och författare, önskar att alla större medieorganisationer ska minska bevakningen av amerikansk politik, inklusive Trumps privatliv och Twitter.

Vad händer medieåret 2019?
– Den politiska polariseringen mellan olika svenska medier kommer att fortsätta. Inom svensk media har ett relativt konsensus länge rått i många politiska frågor. Men normaltillståndet är snarare att olika medier öppet förespråkar vissa politiska ståndpunkter som även genomsyrar rapporteringen, just som i USA eller i Taiwan där jag själv nu bor. I takt med den politiska polariseringen kommer detta även ske med svenska medier.

… och om du får önska?
– Alla större medieorganisationer beslutar att minska bevakningen av amerikansk politik, inklusive Donald Trumps privatliv och Twitter. I stället läggs resurserna på att anställa korrespondenter eller frilansar som rapporterar på plats från viktiga platser som Kina, Indien och Afrika. I stället för ofta slarvigt hopskriva utskick från TT, belönas konsumenterna äntligen med originell utrikesrapportering från de delar av världen som svenska medier ofta negligerat.

Fler avsnitt
Fler videos