Gå direkt till textinnehållet

”Jag kommer aldrig att få en förklaring”

Pressfrihet Oleg Khomenok som nekades inresa i Ryssland för att föreläsa på FGJ-kursen Scoop Russia säger till Journalisten att han är svartlistad och han tror att orsaken är att han utbildar journalister.

Den ukrainske journalisten Oleg Khomenok nekades inresa i Ryssland för att föreläsa på en kurs arrangerad av Föreningen Grävande Journalister (FGJ). (Läs mer om det här.)

Oleg Khomenok berättar nu för Journalisten att han redan i mars i år blev stoppad vid en inresa till Vitryssland, där han skulle leda en utbildning för vitryska journalister. Han har sedan dess flera gånger besökt Ryssland, och det har aldrig varit några problem. Han misstänker att skälet till att han nu stoppas från att resa in i Ryssland är svartlistningen i Vitryssland.

– Ryssland och Vitryssland är en union, det finns inga mellanstatliga gränskontroller. Jag tror att det är vitryska myndigheter som begärt att restriktionen också ska gälla i Ryssland, säger Oleg Khomenok till Journalisten.

När han kom tillbaka till Ukraina begärde han omedelbart en förklaring av såväl den ryska ambassaden i Kiev som gränspolisen i Kaliningrad.

– Ambassaden ska svara inom två veckor, men de antyder att de inte kommer att kunna ge något svar, utan att det är gränspolisen som ska förklara orsaken till att jag skickades tillbaka till Kiev. Gränspolisen hänvisar till ambassaden. Allt jag vet att jag är svartlistad.

Oleg Khomenok tror inte att han någonsin kommer att få en officiell förklaring.

– Jag kommer aldrig att få en förklaring. Efter att jag nekats inresa i Vitryssland jobbade jag hårt med att få en förklaring. Till slut fick jag veta att orsaken till mina ”inreserestriktioner” var hemligstämplad.

– Men jag är ganska övertygad om att orsaken är mitt samarbete med de svenska och danska föreningarna för grävande journalistik, och att jag utbildar journalister i grävande journalistik, säger Oleg Khomenok.

Fler avsnitt
Fler videos