Gå direkt till textinnehållet

”Jag har fått göra tummen upp åt extrema åsikter”

Under två månader wallraffade Joakim Medin bland svenska sexköpare i några av Thailands turistorter. Nu har han skrivit boken Thailandssvenskarna.

Förra året skrev journalisten och författaren Joakim Medin studierapporten Welcome to Sin City på uppdrag av nätverket Schyst resande. Han granskade svensk sexturism och prostitutionsindustri i flera länder, bland annat i Thailand.

– Jag hade mycket material över när jag lämnat ifrån mig rapporten och bestämde mig för att skriva en bok.

Han ville komma närmare de svenska män som bor i eller reser till Sydostasien och utnyttjar inhemska prostituerade kvinnor för sex. För att få männen att berätta öppet bestämde han sig för att låtsas vara en svensk sexköpande turist.

– Jag är medveten om att wallraffande är en kontroversiell arbetsmetod. Men den här gången var det för svårt att verka öppet som journalist. Och jag har anonymiserat alla män jag intervjuade för boken.

Ett par gånger råkade Joakim Medin ut för att någon sa sig känna igenom honom eller misstänkte att han var journalist för att han ställde så många frågor. Men han lyckades prata bort det.

Han tycker att det var ganska enkelt att låtsas vara sexturist, fast han hela tiden mådde dåligt av det han såg och det männen berättade.

– Jag har viss vana av skådespeleri efter att ha befunnit mig i många extrema miljöer där jag fått hålla masken. Jag har fått göra tummen upp även när jag hört extrema åsikter.

Men det var jobbigt för honom att aldrig kunna kliva ur rollen.

– Det var ganska ensamt på hotellrummet om kvällarna. Mina bekanta kunde jag inte avslöja för många detaljer för.

Han fick se mycket på de thailändska sexklubbarna som han omöjligt kunde begripa att västerlänningar valde att ställa upp på.

Det svåraste under wallraffandet var att se hur sällskap av ”vanliga” turister på sexklubb lämnat sin moraliska kompass hemma och deltog i sexuella akter på klubben.

– För dem var det bara en rolig grej. Men deras accepterande av prostitutionen gör också att de män som öppet visar att de köper sex av prostituerade kan göra det utan att någon höjer på ögonbrynen.

Prostitutionen i Sydostasien är inget nytt fenomen, men enligt Joakim Medin finns det en politisk dimension som gör att det är viktigt att lyfta fram varför svenska män köper sex utomlands.

– Samtliga jag pratade med har främlingsfientliga eller högerradikala åsikter och de ogillar feminism och tycker att svenska kvinnor ställer orimliga krav på dem. 
              
Joakim Medin är hoppfull om att en förändring är möjlig. Men han tror att det kommer att ta tid, eftersom polariseringen ser ut att öka i stället för för att minska under kommande år.

– Det är ett extremt motstånd men jag hoppas på dialog. Resonerar man med de här männen en och en så kan man få dem att hålla med om att deras beteende inte är okej.

Fler avsnitt
Fler videos