Gå direkt till textinnehållet

”Jag har aldrig ångrat mitt karriärval”

I en serie i tio delar intervjuar medie­profilen Janne Andersson kollegor från sitt långa yrkesliv inom medierna. I sista delen pratar han med Peter Jihde.

Hej Peter Jihde, tv-profil, reporter och programledare, vad gör du nuförtiden?
– Jag tränar hårt för att försöka vinna SM i padel för herrar över 45.

Vi jobbade ihop på TV4 Stockholm en tid i slutet av 90-talet då TV4 verkligen satsade på lokal television. Vad minns du från den tiden?
– Få anställda gjorde ett gigantiskt jobb. En timme direktsändning varje kväll med ämnen som var både små och betydelselösa eller viktigast just då för stockholmarna.

Sedan gick du tillbaka till huvudföretaget TV4, men slutade och började arbeta på SVT. Varför då?
– Min chef och jag hade olika syn på avdelningens personalpolitik. Jag sa upp mig och veckan därpå fick jag ett jobberbjudande från TV-sporten. Kändes som en skön revansch.

Annons Annons

Vad var den stora skillnaden mellan de båda tv-företagen förutom reklamen?
– På SVT gällde det att få många människor att dra åt samma håll. På TV4 handlade det om att inte gasa för hårt.

Och så lockades du tillbaka till TV4 och var programledare både för stora sportevenemang, Idol och Nyhetsmorgon. Hur var det?
– Stor helgunderhållning var en vit fläck på mitt cv dittills så Idol 2007 var det som lockade. Och framförallt att få jobba med producenten Per Blankens som jag alltid beundrat. Nu är han en väldigt god vän. Steget från underhållning och sport till Nyhetsmorgon var egentligen ett steg tillbaka i tiden. Till ditt och mitt TV4 Stockholm. Högt och lågt. Stort och smått. Fast den här gången i rikstelevision.

Vilket var roligast, mest spännande eller mest lärorikt, tycker du?
–Idol var mest underhållande. Sport var mest spännande och Nyhetsmorgon mest lärorikt. Allt som allt har de olika uppdragen skapat goda förutsättningar att lyckas i Trivial Pursuit.

Numera jobbar du på TV3. Med vilka arbetsuppgifter?
– På Nent gör jag dokumentärer, galor och ibland sport. Vid sidan av det driver jag (och andra) vår satsning på kunskapsspridning om folksjukdomen diabetes som jag själv lever med sedan 2012.

Två av dina bröder jobbar också som journalister. Hur kommer det sig?
– Vår mamma är lärare. Liksom henne gillar vi att berätta om och förklara saker. Dessutom är vi nyfikna.

Vad tror du om utvecklingen av tv och and­ra massmedier framöver, mycket har ju förändrats sedan vi gjorde lokal-tv för stockholmarna i slutet på 90-talet?
– Alla kommer snart att titta på rörlig bild när de själva vill.

Skulle du önska att något av dina barn blev journalist?
– Jag har aldrig ångrat mitt eget karriärval så mina barn får gärna bli journalister. Ett yrke där du lär dig och lär ut. En bra kombination.

                                                                         JANNE ANDERSSON

FAKTA

Peter Jihde
Ålder: 48
Familj: Hustru Karin och barnen Mollie, Alice och Amanda
Bor: Stockholm
Hobby: Padel
Förebild: Eva Hamilton

Fler avsnitt
Fler videos