Gå direkt till textinnehållet

”Jag är fruktansvärt besviken”

Beslutet att lägga ned journalistutbildningen på Ädelfors folkhögskola som väntas tas den 9 november väcker kritik. Utbildningen har funnits i över 25 år. ”Ett felaktigt beslut”, säger Håkan Bengtsson, kursansvarig.

Sedan mitten av 80-talet har ett 20-tal journalister årligen utexaminerats från Ädelfors folkhögskolas tvååriga journalistutbildning. Men 2014 är det slut med det.

Som Journalisten kunde berätta i går föreslår rektor Laila Bradling för styrelsen att utbildningen läggs ned. Styrelsen står bakom förslaget, men det formella beslutet tas först den 9 november.

– Vi ser en långsiktig utveckling med färre sökande, och vi har nu 20-21 elever på 24 platser. Trots att vi har satsat på marknadsföring har antalet sökande fortsatt att sjunka. Samtidigt måste vi göra kostsamma investeringar om vi vill fortsätta att ha samma tekniska utrustning som används på redaktionerna, säger Laila Bradling (bilden).

Varje student ger statsbidrag och landstingsbidrag om cirka 80 000 kronor per år. Bortfallet av tre till fyra elever motsvarar 240 000-320 000 kronor per år.

– Det är helt enkelt mer än en folkhögskola mäktar med, säger Laila Bradling.

Håkan Bengtsson, kursansvarig för journalistutbildningen på Ädelfors, är kritisk till förslaget.

– Jag är fruktansvärt besviken och jag tycker att det är ett felaktigt beslut. Jag har förståelse för att man vill lägga ned utbildningen eftersom den är en förlustaffär för skolan och antalet sökande har minskat. Men vi har byggt upp ett oerhört gott rykte ute i landet och våra studenter får jobb när de avslutat utbildningen, säger Håkan Bengtsson.

– Jag är förstås subjektiv. Jag har jobbat dag och natt i fyra år med den här utbildningen och trots att arbetsförmedlare och konsulenter avråder folk från att utbilda sig till journalister på grund av svag efterfrågan på arbetsmarknaden, lyckas vi varje år locka 40-50 sökande till en utbildning som ligger mitt ute i klorofyllen.

Fler avsnitt
Fler videos