Gå direkt till textinnehållet

Ivar Arpi tar över Bulletin: ”Finns ingen anledning till oro”

Knappt två månader efter lanseringen kliver Paulina Neuding åt sidan som chefredaktör för Bulletin och ersätts av Ivar Arpi. ”Det är något som skett i samråd med styrelsen, Paulina och mig”, säger Ivar Arpi.

Journalisten har tidigare berättat om den liberalkonservativa nyhetssajten Bulletin som fått stor uppmärksamhet sedan den startades för snart två månader sedan. 

På fredagseftermiddagen kom beskedet att Bulletin möblerar om i ledningen. Paulina Neuding kliver åt sidan som chefredaktör och Ivar Arpi, tidigare ledarskribent på SvD, tar över rollen.

Paulina Neuding fortsätter arbeta på Bulletin med fokus på internationellt innehåll. 

Annons Annons

Samtidigt rapporterar Expressen att Bulletins styrelse förstärks med en av finansiärerna, den svensk-iranske managementkonsulten Atta Tarki. Han går in som arbetande styrelseordförande.

Källor uppger för Expressen att projektet med den konservativa nyhetssajten drabbades av växtvärk i organisationen.

En uppgift som bekräftas av nationalekonomen Tino Sanandaji, en av Bulletins grundare:

– Projektet var inte färdigutvecklat när det läcktes till medier, hypen tvingande Bulletin att lansera tidigt med en underbemannad nyhetsavdelning samt växa snabbare än ledningen orkade med, vilket ledde till slitningar, långa arbetstimmar och att ett fåtal personer fick massor av ansvar på sig, säger han till Expressen.

Ivar Arpi uppger för Journalisten att framför allt handlar förändringarna om att allt har gått mycket snabbare än vad man hade kunnat tro. 

– Det som vi trodde skulle ta ett år, där är vi redan nu vad gäller både prenumeranter och medarbetare, säger Ivar Arpi.

– Paulina har ett väldigt stort internationellt nätverk och tanken var hela tiden att vi skulle använda oss av det. Vi ska ha fokus på opinion och internationella röster, och nyhetsdelen skulle växa successivt med tiden. Men nu har allt vuxit så snabbt att Paulina inte har hunnit med att arbeta så mycket med det internationella. Hon har fått fokusera på att chefredaktörsrollen och nu ändrar vi så vi bättre tar tillvara på varandras kompetenser, fortsätter Ivar Arpi.

Förutom att vara chefredaktör planerar Ivar Arpi att ta ett steg tillbaka från sin opinionsbildande roll. Han kommer dock arbeta en hel del med att utveckla poddar och videoformaten.

Ser din uppgift som chefredaktör annorlunda ut än vad Paulina Neudings gjorde?

– Nej, men på ett sätt än den väl mer omfattande. Men vi är också i en annan fas nu. Vi har funnits knappt två månader och vissa saker har fallit på plats men det finns också mycket annat som nu ska på plats. Jag har känt Paulina i tio år och haft henne som chefredaktör på Neo, och vi har diskuterat politik, samhälle och medier i alla år och har inga åsiktsskillnader när det kommer till det. 

Är det här ett önskemål från ägaren eller kommer det från er på redaktionen?

– Det är något som skett i samråd med styrelsen, Paulina och mig. Alla tyckte att det var det bästa. En sak man kanske missar här är att om DN eller SvD byter chefredaktör så är det en stor grej, eftersom det är en mogen organisation som funnits väldigt länge. Vi håller fortfarande på att hitta vårt format och kan byta roller med varandra utan att det är en konkurrensituation.

Enligt uppgifter i flera medier har Bulletin 30-talet anställda och cirka 8 000 prenumeranter. Det bekräftas av Ivar Arpi, som däremot inte känner till det exakta antalet heltidsanställda. 

– Men vi har knutit till oss 30 medarbetare som jobbar med olika saker. Där är inte externa krönikörer inräknade. Jag känner inte till att man har startat en tidning av den storleken så här snabbt med den ambition som vi har, säger Ivar Arpi.

Hur går 30 medarbetare och 8 000 prenumeranter ihop ekonomiskt?

– Som alla start ups så har vi en förhoppning om att det ska löna sig. Vi är inte framme vid målet än, men vi har gott om resurser, så du får fråga mig igen om några månader hur ekonomin ser ut. Men i nuläget finns det ingen anledning till oro. 

Hur stort startkapital det finns i bolaget eller hur lång tid man har på sig att visa vinst kan Ivar Arpi inte svara på i dagsläget. Men den expansion av Bulletin som har skett under Paulina Neudings ledning hade inte gjorts om det inte funnits täckning ekonomiskt, uppger han.

Hur många prenumeranter behövs för att gå med vinst?

– Man får komma ihåg att allt på sajten är gratis så de här åtta tusen prenumeranterna får i nuläget inget mer än andra får. Den betalningsviljan vi har i våra målgrupper är enorm. Det finns ett sug efter det här som man inte ska underskatta, säger Ivar Arpi.

Journalisten har sökt Paulina Neuding.

Fler avsnitt
Fler videos