Gå direkt till textinnehållet

Neuding om Bulletin: ”Vi har inte varit hemliga”

Omtalade Bulletin är ingen "högersajt", menar chefredaktören Paulina Neuding. Däremot kan läsarna förvänta sig fokus på opinion och ledarsida, men också en fördjupad utrikesbevakning.

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Bulletin är Paulina Neuding, som lämnade chefredaktörsposten på Kvartal hösten 2018.

Hon har även varit Europaredaktör för den internationella nättidskriften Quillette och chefredaktör för det borgerliga samhällsmagasinet Neo.

Expressen var först med att avslöja satsningen, kvällstidningen är också ett av medierna som har kallat den för ”högersajt”. Men det är inte så Paulina Neuding själv vill kategorisera Bulletin.

Annons Annons

– Ingen som kallar oss för det har sett Bulletin, så det är spekulation. Det är många redaktioner som har gått i den fällan, som hävdar att de vet hur vi finansieras eller vad vi är ute efter eller har för drivkrafter, säger Paulina Neuding.

Lanseringen av Bulletin är planerad före julhelgen. När det gäller vilken typ av innehåll man kan vänta sig säger Paulina Neuding att det handlar om ”breda ambitioner”.

– Ledarsidan blir liberalkonservativ så i den meningen är vi höger, men nyhetssidan och kultursidan strävar efter neutralitet. Jag tycker att många kultursidor, oavsett om ledarsidan är borgerlig eller inte, fastnar i ett enformigt vänsterperspektiv. Det är bredden och djupet som intresserar mig. Det spekuleras också i att vi ska bli mer känslodrivna, men jag skulle säga att vi ska gå i precis motsatt riktning.

Rekryteringarna har det också rapporterats om i medierna de senaste veckorna. Då har det handlat om namn som Per Gudmundson, Ivar Arpi, Alice Teodorescu Måwe, med flera. Så sent som idag nämns Lars Leijonborg som ny krönikör.

Den enda Paulina Neuding vill bekräfta just nu är författaren Fredrik Ekelund Marisol M, som blir kulturchef.

– Jag har inte velat säga något innan det är klart. All uppståndelse började med ett avslöjande i Expressen som var fullt av konstigheter. Vi har inte en bråkdel av de femtio miljonerna som det pratats om och jag vill inte föregripa någonting. Det jag kan bekräfta nu är Fredrik Ekelund Marisol M som kulturchef vilket jag är jätteglad över. Jag har följt hens krönikor väldigt länge och tycker hen är intressant. Hen pratade i Kulturradion om att vara vänster, men att det här blir en kultursida som ska vara ”som en intellektuell oas”. Det är något jag ser mycket fram emot, säger Paulina Neuding.

Det har även rapporterats om namn som nationalekonomen Tino Sanandaji och Carolin Dahlman. Två skribenter som har kritiserats en hel del genom åren.

Chefredaktören är förtegen även om dem, men uppger att båda två är förträffliga personer och ”väldigt bra skribenter”. 

Nämnda Carolin Dahlmans uppmärksammade krönika för sin gamla arbetsgivare Kristianstadsbladet, som hon nu har lämnat, rörde upp extra mycket känslor i mediebranschen.

Bland annat skriver Dahlman att "Svensk journalistik tenderar ofta att vara rätt kass helt enkelt, och det gäller både SVT och andra kanaler, både storstads- och småstadstidningar, radio och nätet", i en text.

Jag antar att du följt med i den debatten. Hur ser du på den texten? Håller du med henne?

– Generellt tror jag på mer debatt snarare än mindre, även i sådana frågor. Det jag märker i rapporteringen om Bulletin är att det finns en ovilja hos journalister att försöka förstå människor som inte delar ens egna uppfattningar. Det är problematiskt. Där tycker jag det finns saker att fundera på inom vårt skrå. Men jag vill också säga att jag är hänförd av responsen som har varit på det lilla vi har berättat. Många journalister har hört av sig också, och vill vara med och jobba med oss.

Om du inte kan bekräfta namn, vad kan du säga om redaktionen du vill bygga?

– Det jag vill är att göra en bred medieprodukt. Fokus ligger delvis på opinion och ledarsida men också på en fördjupad utrikesbevakning. Det är det som har varit utgångspunkten och sen bygger vi vår redaktion utifrån det.

Även när det gäller finansiärer och hur stor summa pengar de har att röra sig med är Paulina Neuding förtegen. Samma sak gäller målsättningen.

Varför har ni varit så hemliga med projektet?

– Vi har inte varit hemliga, det har inte varit vår avsikt. Det är andra som har spekulerat och vi har inte velat gå ut med någonting innan det är klart.

Hur ska ni tjäna pengar? Läsarintäkter eller annonser?

– Jag kan säga så mycket som att vi utgår från att det finns en stor efterfrågan hos läsarna, och det är det som är kärnan.

Fler avsnitt
Fler videos