Gå direkt till textinnehållet

Iscensatta bevis mot Schibbye och Persson

Redan vid rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien ifrågasattes om de videofilmer som användes som bevis var autentiska. Sveriges Television har kommit över oredigerat råmaterial till filmerna och kan nu avslöja att filmscenerna från gripandet iscensatts.

Orginalmaterialet från åklagarens film från gripandet av Johan Persson och Martin Schibbye har enligt SVT smugglats ut i etapper från Etiopien av källor som nu är dödshotade.

I materialet finns flera sekvenser som ifrågasätts. Redan vid rättegången i Etiopien tvingades åklagaren erkänna att ljud från skottlossning var pålagt i efterhand i videon.

I råmaterialet som SVT tagit del av ser det ut som att det förekommer en strid när två rebeller från ONLF-gerillan grips. Men SVTs källa, en man som tidigare arbetade inom den etiopiska administrationen men som nu flytt ur landet, säger till SVT att rebellerna på filmen var skådespelare "som aldrig träffat Martin Schibbye och Johan Persson".

Annons Annons

"Syftet med videon var att åtala dem och få dem dömda till ett långt fängelsestraff", säger SVTs källa.

Kjetil Tronvoll, expert på etiopisk politik, säger till SVT att avslöjandet är pinsamt för Etiopien:

"Det är ju ingen som bestridit att de greps i Etiopien och de säger ju själva att de tagit kontakt med ONLF. Det var inte nödvändigt att fabricera ihop den här filmen".

Kjetil Tronvoll tror dock inte att utgången av rättegången hade blivit en annan om råmaterialet till filmen kommit fram tidigare.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos