Gå direkt till textinnehållet

Irrawaddys chefredaktör hoppfull om Burma

Den exilburmesiska tidningen Irrawaddys grundare Aung Zaw befinner sig i Sverige för att föreläsa om situationen i Burma och för att träffa donatorer. Han berättar för Journalisten att han är "försiktigt optimistisk" över utvecklingen i Burma. Samtidigt har tidningen ekonomiska problem.(Foto: Tomas Ohlsson) 

Thailandsbaserade tidningen Irrawaddy som kritiskt bevakar Burma och Sydostasien läses av miljoner. Via Facebook och bloggar når tidningen hundratusentals personer i Burma, trots att tidningens sajt är blockerad i landet.

I dagarna befinner sig tidningens grundare och chefredaktör Aung Zaw i Sverige för att möta potentiella donatorer. Han har också deltagit i seminarier på bland annat Göteborgs universitet.

När Journalisten träffar Aung Zaw i Stockholm berättar han att han är "försiktigt optimistisk" om utvecklingen i Burma. Bland annat tillåts numera den burmesiska pressen att skriva om oppositionspolitikern och nobelpristagaren Aung San Suu Kyi.

– Hon förekommer i tidningar, men aldrig på första sidan. Det är inte helt nytt. I orostider visar regimen upp henne för att folk ska lugna ner sig, berättar Aung Zaw.

– Den arabiska revolutionen som spridit sig genom Nordafrika har gjort den burmesiska regimen nervös och för första gången på 20 år talar man om pressfrihet och amnesti för politiska fångar.

– Det återstår att se om det bara är fagert tal, eller om regimen faktiskt vill genomföra några förändringar. Hittills har diskussioner och löften inte lett någonvart. Det har varit "no action, no progress".

För närvarande finns cirka 2 200 politiska fångar i Burma, ungefär hälften av dem greps under demonstrationerna sommaren 2007. Det ligger nu ett förslag på total amnesti för samtliga politiska fångar.

Irrawaddy har det senaste året haft stora ekonomiska problem. Flera donatorer har dragit sig ur, möjligen mot bakgrund av de utfästelser som den burmesiska regimen gjort rörande bland annat politiska fångar.

– En av våra donatorer ställde krav på att Irrawaddy ska kommersialiseras, men det är helt omöjligt. Det finns ingen annonsmarknad för oss. Tidningens framtid bygger på stöd från organisationer, säger Aung Zaw.

Under året har man tvingats säga upp 19 personer, idag är 35 personer kvar på Irrawaddy. Tidningen kommer ut fyra gånger per år men den finns också på nätet och använder sociala medier för att nå läsare i det slutna Burma.

Fler avsnitt
Fler videos