Gå direkt till textinnehållet

Iranska journalister fria mot borgen: ”En strimma hopp”

Reportrarna som hösten 2022 avslöjade Mahsa Aminis död, vilket startade en protestvåg i Iran, har försatts på fri fot i väntan på att ett överklagande av deras fängelsestraff ska behandlas. Det skriver Reportrar utan gränser.

Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi har suttit fängslade i 17 månader, men har nu släppts tillfälligt. Det efter att deras dom överklagats.

De dömdes till 13 respektive 12 års fängelse för att ha rapporterat från sjukhuset där Mahsa Aminis vårdades efter att ha misshandlats av Irans sedlighetspolis, och om hennes död i september 2022. Men de anklagas för att ha ”spridit propaganda och konspirerat mot rikets säkerhet”.

Frigivningen av de två reportrarna välkomnas av organisationens svenska grens ordförande Erik Larsson.

Annons Annons

– Frigivningen av Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi är en strimma hopp i en annars mörk tid för pressfriheten i Iran. Deras tillfälliga frihet efter 17 månaders orättvist förvar är ett steg i rätt riktning. Men att de, och många andra journalister, möter sådana hårda straff för att bara rapportera sanningen visar på det allvarliga läget för yttrandefriheten i landet, säger han i ett pressmeddelande.

Iran är bland de länder som ligger längst ned på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, med bara tre länder efter sig.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos