Gå direkt till textinnehållet

Ipad reellt hot mot papperstidningen

En ny undersökning visar att Ipad används i störst utsträckning för att få tillgång till nyheter. Samtidigt minskar Ipadägarnas konsumtion av papperstidningar kraftigt.

90 procent av Ipadägare använder sin Ipad till att läsa nyheter "ofta" eller "alltid". Inget annat användningsområde är lika viktigt. 65 procent använder sin Ipad för sociala kontakter, 51 procent för spel och 69 procent för e-post.

Det visar en enkätundersökning som Daytona har gjort bland drygt 2 000 Ipadägare. Du kan läsa hela undersökningen här.

Hälften av undersökningsdeltagarna uppger också att de läser tidskrifter på sin Ipad "ofta" eller "alltid", medan andelen Ipadanvändare som angett att de har slutat med eller dragit ner på tryckta tidskrifter har ökat något. Samtidigt finns många fler tidskrifter anpassade för Ipad i dag än för ett år sedan.

Hela 56 procent av Ipadanvändarna uppger att de helt slutat eller minskat användandet av tryckta kvällstidningar. För morgontidningarna har 53 procent minskat denna konsumtion.

Blir Ipad eller motsvarande läsplattor vanligare skulle de därmed utgöra ett reellt hot mot de tryckta papperstidningarna, visar undersökningen. Sedan säljstarten 2010 har uppskattningsvis 320 000 Ipads sålts i Sverige.

Den största användarminskningen bland Ipadägare är av datorer, där hela 67 procent uppger att de minskat sitt användande.

Fler avsnitt
Fler videos