Gå direkt till textinnehållet

Internationella krav på att de skyldiga ställs inför rätta

Attacken mot journalisten Abdullah Bozkurt i Stockholm för en vecka sedan måste utredas grundligt och de skyldiga ställas inför rätta. Det kräver flera organisationer, bland dem Journalistförbundet och Committee to Protect Journalists.

Committee to Protect Journalists (CPJ) kräver i ett uttalande att svenska myndigheter snabbt genomför en grundlig utredning av attacken mot den turkiske journalisten Abdullah Bozkurt och ställer de ansvariga inför rätta. CPJ har varit i kontakt med svensk polis om fallet.

Journalistförbundet tillsammans med Europeiska Journalistfederationen och Internationella Journalistfederationen ställer samma krav.

– Abdullah Bozkurt utsattes för ett väldigt allvarligt brott. Det är viktigt att det utreds noggrant av polisen så att de skyldiga kan ställas inför rätta, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Annons Annons

– Efter att ha tvingats i exil i Sverige har Abdullah Bozkurt fortsatt att arbeta som oberoende journalist. Det är avgörande att man undersöker på vilket sätt hans journalistiska arbete är kopplat till händelsen, hur attacken planerades, och att de ansvariga ställs inför rätta, säger Internationella Journalistfederationens generalsekreterare Anthony Bellanger i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos