Gå direkt till textinnehållet

Insynen i skolan kan försämras

Regeringen väntas snart föreslå att sekretessen i skolan skärps kraftigt, erfar Dagens Nyheter.

Enligt DN väntas regeringen lägga ett lagförslag om att så kallat omvänt skaderekvisit ska gälla i den svenska skolan. Det innebär att utgångspunkten är att uppgifterna är hemliga. Samma starka sekretess som gäller inom sjukvården ska alltså gälla i skolan.

Konkret berörs framför allt elevernas individuella utvecklingsplaner, skriftliga omdömen och åtgärdplaner, vilka i dag är allmänna handlingar.

Nils-Olof Berggren som varit regeringens särskilde utredare i frågan är dock kritisk till skärpt sekretess i skolan, skriver DN. Inte heller chefen för Skolväsendets överklagandenämnd Anders Heiborn ser något behov av skärpt sekretess.

Maria Sundén Jelmini är utbildningslreporter på Svenska Dagbladet. Hon är tveksam till om skärpt sekretess behövs – men kanske kan det upplevas som en extra trygghet för familjer med barn med särskilda behov.

– Jag tror inte att det skulle påverka mitt arbete särskilt mycket. De fall där det möjligen kan påverka är om vi går in och tittar på individuella fall. Men det gör vi oftast tillsammans med familjen, så då kan man ju fortfarande gå via familjen.

– Sedan kan man tänka sig att om det är hårdare sekretess kanske läraren kan känna sig friare i sin bedömning i de individuella utvecklingsplanena än de är i dag.

Fler avsnitt
Fler videos