Gå direkt till textinnehållet

Ingen sekretess på Stig Engströms röst

Kammarrätten ger Samhällsmagasinet Avsnitt rätt: Polisen måste lämna ut ett bandat förhör med ”Skandiamannen” Stig Engström.

Stig Engström pekades vid en kritiserad presskonferens i juni 2020 ut som skyldig till mordet på Olof Palme, av åklagare Krister Petersson. 

Omständigheterna Petersson ansåg talade för Engström som gärningsman utgjordes bland annat av uppgifter han lämnat i ett långt polisförhör våren 1986, som finns bandat. Samhällsmagasinet Avsnitt begärde ut ljudinspelningen för att bland annat kunna ta del av betoningar av ord.

Polismyndigheten bedömde dock att sekretess gällde och att det inte stod klart att förhöret kunde lämnas ut utan att den enskilde eller närstående till denne lider skada eller men.

Avsnitts reporter överklagade och pekade bland annat på att Engström var avliden och inte kunde betraktas som förtalad genom att förhöret lämnades ut, att förhöret finns tillgängligt i utskrift samt att Engström förekommit i medier med röst och bild.

Kammarrätten ger Avsnitt rätt och bestämmer i ett färskt beslut att reportern ska få ta del av ljudinspelningen, skriver Avsnitt.

Fler avsnitt
Fler videos