Gå direkt till textinnehållet

Inga ändringar i Mot alla odds

Nästa vecka startar en ny säsong av Mot alla odds i SVT. Programmet har fått kritik för hur det porträtterar funktionsnedsatta. Men det blir inga förändringar när ­serien startar på nytt, säger projektledaren Siri Bergerud.

Den här gången vandrar tio personer med funktionshandikapp genom Nicaragua, från Atlantkusten till Stilla havet.

Tobias Holmberg, ordförande i Unga Rörelsehindrade, säger till svenskahandikapptidningen.se att Mot alla odds spär på fördomar om funktionshindrade som en segregerad grupp av glada och hjältemodiga personer – som behöver utmanas. 

Siri Bergerud, projektledaren för Mot alla odds, säger att man lyssnat på kritiken, men att man inte kommer att ändra någonting.

Hon påpekar att programmen följer samma dramaturgi som alla andra dokusåpor.

– Det viktigaste för oss är att vi porträtterar en individ, och inte någon som en representant för en grupp. Det är en nyansering som jag tycker programmet bidragit mycket till. Vi har letat efter sköna personligheter, säger Siri Bergerud till svenskahandikapptidningen.se.

Hon anser att programmets inspirerar andra att göra saker de inte trodde sig kunna göra, som inte har något med om man har en funktionsnedsättning eller inte.
– I det här programmet är funktionshinder en förutsättning, men mekanismen är densamma som i andra TV-program, säger hon och jämför med Robinson där deltagarna också är beroende av andra för att ta sig vidare.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos