Gå direkt till textinnehållet

”Inför preskriptionstid för yttranden”

Yttrandefrihetskommittén kommer inte att föreslå en preskriptionstid för yttranden på grundlagsskyddade webbplatser. Det borde den ha gjort, skriver kommitténs sekreterare Nils Funcke i en debattartikel i Expressen i dag.

I dag lägger Yttrandefrihetskommittén fram sitt slutbetänkande. En fråga som varit uppe på bordet är en preskriptionstid som skulle göra att en ansvarig utgivare inte kan ställas till svars för artiklar som ligger på en webbsajt och som publicerats av en tidigare utgivare, kanske flera år tidigare.

I dag finns ingen preskriptionstid – och på senare tid har till exempel Daniel Sandström och Gunilla Herlitz åtalats för artiklar som publicerats av deras företrädare.

Funcke skriver att det funnits ett förslag i kommittén om att införa en preskriptionstid på sex månader för brott mot det allmänna (ex hets mot folkgrupp) för grundlagsskyddade yttranden, medan det för enskilt åtal inte skulle ha funnits någon preskriptionstid.

"Det skulle stärkt den politiska yttrandefriheten utan att försvaga den enskildes möjligheter att söka upprättelse för förslag. Men förslaget fick bara ett spritt stöd i kommittén", beklagar han på Expressens debattsida.

Det som kommittén föreslår är däremot att artiklar som sparas i arkivdatabaser ska ha samma preskriptionstid som den tryckta versionen. Ett förslag i rätt riktning, men en halvmesyr, anser Funcke.

Fler avsnitt
Fler videos