Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet. FOTO: Tor Johnsson

Hyllert om tystnaden kring Turkiet: ”Vi har en struktur”

23 april, 2020

DEBATT Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert svarar nu på kritiken om tystnaden kring de fängslade turkiska journalisterna: ”Vårt arbete bedrivs genom det europeiska och internationella journalistfacket, EFJ och IFJ.”

Nu svarar Journalistförbundet på kritiken från journalisterna Kurdo Baksi och Murat Kuseyri, som i en debattartikel i Journalisten i går uppmanade förbundet att bryta tystnaden kring de många fängslade journalisterna i Turkiet.

Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, skriver i en replik:

”Journalistförbundet har en upparbetad struktur för hur vi arbetar med fackligt solidariskt arbete i världen. Försvaret av yttrandefriheten ingår som en viktig del i det arbetet. Vårt arbete bedrivs genom det europeiska och internationella journalistfacket, EFJ och IFJ. Som medlemmar bidrar vi till deras arbete.”

Hon menar också att det sannolikt vore mer effektivt att peka ut de som bär ansvar för situationen, i detta fall president Erdogan, i stället för att leta syndabockar.

”Erdogan gör nu som många andra odemokratiska ledare – tar tillfället i akt. Som ett barn som passar på när mamma eller pappa tittar bort plockar nu Erdogan åt sig av den lilla yttrandefrihet som finns kvar i Turkiet. Resultatet blir fler journalister i fängelse”, skriver Ulrika Hyllert.

DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies