Huitfeldt lämnar
Sveriges Radio

20 oktober, 2017

SR-profilen går till nystartade tidskriften Kvartal, som han menar står för en ”vuxen samhällsdebatt” i exempelvis integrationsfrågorna.

Stiftelseägda Tidskriften Kvartal ska enligt egen uppgift ”främja en vuxen samhällsdebatt genom vederhäftig och saklig samhällsjournalistik, och bidra till att stärka och återupprätta civilitet, rättsstat och fungerande normer.” Nu ska den växla upp i utgivning och styrka och rekryterar SR-programledaren Jörgen Huitfeldt till sin etermediesatsning.

– Det var ett svårt beslut att ta såklart. Jag hade kunnat göra en hel del på SR fortfarande. Men ibland kommer det bara till en, att man känner sig lite färdig, allt går i samma gängor som det har gjort länge. Varje människa behöver nog sticka sig själv med en knappnål ibland, kasta sig ut och se vad som händer. Det är det jag har gjort, säger Jörgen Huitfeldt till Journalisten.

Varför lockar Kvartal?
– Jag har följt Kvartal ett tag och tycker att de lever upp till sitt motto. En faktabaserad vuxen samhällsdebatt, där åsikterna inte står i fokus så mycket som beläggen och analysen gör. De vill nu komma ut mycket oftare och också satsa på etermediematerial – det blir så nära en kommersiell public service man kan komma tycker jag. Det lockar också mycket att allt är så litet. Att jag får göra och labba själv och se vad som funkar. En av de goda sakerna med Sveriges Radio är att det är tryggt och stort, men ibland kan det också bli ett hinder, det kan leda till en tröghet som jag emellanåt varit frustrerad över.

I ett pressmeddelande på Kvartal säger du att den på ett ansvarsfullt och faktabaserat sätt gett sig in i de centrala frågor som andra seriösa medier till viss del har haft svårt att närma sig. Vilka frågor är det du tycker andra medier har haft svårt att närma sig?
– Det räcker egentligen med att gå in på sajten och se på rubrikerna. Till exempel har Kvartal skrivit flera spännande essäer och migration och integration, om klansamhällen. I de frågorna, det har jag sagt tidigare, har etablerade medier haft lite problem. Av rädsla för att trampa fel. Kvartal har inte haft samma rädsla, och klarat av att hålla rågången till fördomsfullhet och allt man riskerar om man på ett oansvarigt sätt ger sig in i de frågorna.

– De har också skrivit om populism, som gav mig en massa nya insikter. Jag tycker helt enkelt att tidskriften är bra.

Du går från SR samma dag som det blev officiellt att du lämnar?
– Det har att göra med att Kvartal inte ska vara opinionsbildande, däremot har en del av de som är knutna till Kvartal den bakgrunden. Då är SR på goda grunder försiktiga med sådant, jag ska inte kunna knytas till någon som tyckt någonting någon gång.

Jag hörde att folk grät på SR?
– Jag har ju fått några av mina allra bästa vänner på Sveriges Radio, så det är klart att människor kan bli ledsna över att vi inte ska jobba ihop längre.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Ragnar fre, 2017-10-20 15:44
Det är såklart tråkigt att Jörgen Huitfeldt lämnar Sveriges Radio. Han har varit ganska ensam på SR om att diskutera migration och integration på ett vuxet sätt. Kvartal är däremot att gratulera.
Inlagt av Urban. tis, 2017-10-24 15:46
Är det inte ett problem att dom flesta journalister i Sverige lånar för bra för att kunna förstå den nya underklassen.
Inlagt av Radovan tis, 2017-11-14 20:57
"Då är SR på goda grunder försiktiga med sådant, jag ska inte kunna knytas till någon som tyckt någonting någon gång." Haha, Huitfeldt är väl den enda på public service som har grillat båda sidorna? SR är fullsmockat med aktivister som visar starka åsikter om allt, så varför vara försiktiga med någon som går till en MINDRE partisk medieaktör?
Inlagt av Mats ons, 2017-11-15 08:30
Så karaktäristiskt av de public service objektiva SR-journalisterna Epstein&Nordegren att i sitt program insinuera att han skulle gå över till det "blåa laget" utan att ens reflektera över att de därmed erkänner att han iså fall lämnar det "röda laget" på SR. Också intressant hur Nordegren inte kan förstå, varför Huitfeldt lämnar det trygga SR för ett litet journalistiskt initiativ med starkt begränsade personella resurser. Jag tror att den statliga jätten är rädd på riktigt, för att Kvartal lyckas med det som inte SR lyckas med, nämligen att tillhandahålla objektiv faktabaserad nyhetsrapportering.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies