Gå direkt till textinnehållet

”Måste man flytta till Stockholm för att få bevaka Skåne i Sveriges Radio?”

DEBATT De lokala ledningsgrupper som arbetade med att ta fram journalistik från vår region, rekrytera talanger och värna om vårt speglingsuppdrag, har upplösts. Vad blir kvar av infrastrukturen för riksjournalistik i Skåne? Och måste man flytta till huvudstaden för att kunna göra karriär som journalist?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi jobbar i lyssnarnas tjänst, som programledare, producenter och reportrar för riksproduktion i radiohuset i Malmö. Vi bevakar Nordens största storstadsregion.

Ett år efter Sveriges Radios stora omorganisation ser vi med oro på hur förutsättningarna för riksjournalistiken har försämrats i vårt område.

Ekot har nu bara en enda reporter i Skåne, och hen har inte i uppdrag att bevaka regionen, utan ingår i en ämneshubb. Tjänsten som Danmarkskorrespondent, som tidigare hade placeringsort i Skåne, har flyttats.

Malmös Dramaredaktion har lagts ned, och prisbelönad kompetens inom ljudberättande har gått förlorad, samtidigt som radiohuset har utarmats som levande kulturskapare i regionen.
Vårt syskonföretag inom public service, UR, lägger till sommaren ned sin produktion i Malmö. Medarbetarna erbjuds att flytta till Stockholm om de vill ha kvar sina jobb.

Under 2024 såg vi samtidigt chefsstyrkan i vårt radiohus, där över hundra personer arbetar, halveras från 6 till 3 personer. De chefer som är kvar har inlemmats i en centralstyrd organisation med ”platsoberoende” som ledstjärna, och de flesta av oss har nu sin närmaste chef i Stockholm eller Göteborg.

De regionala och lokala ledningsgrupper som arbetade med att ta fram journalistik från vår region, rekrytera talanger och värna om vårt speglingsuppdrag, har upplösts.

Att utbudet hela tiden förändras och moderniseras är inget konstigt – det är så det ska vara. Men vad blir kvar av infrastrukturen för riksjournalistik i Skåne? Och måste man flytta till huvudstaden för att kunna göra karriär som journalist?

I regeringens medelsvillkor för Sveriges Radio för åren 2020 till 2025, står det: ”SR ska ha en decentraliserad organisation som skapar goda förutsättningar för självständigt beslutsfattande på regional och lokal nivå. Den lokala och regionala organisationen ska ges tillräckliga resurser för att effektivt kunna spegla respektive områdes särprägel och egenart.”

Ledningen kan fortsatt peka på att vi har ett visst antal anställda utanför Stockholm. Men för att uppnå Sveriges Radios ledord ”fler perspektiv och ökad förståelse”, för att spegla ett områdes särprägel och egenart, måste själva idéerna, utgångspunkterna och infallsvinklarna för den rikssända journalistiken kunna formuleras utanför Stockholm. Sveriges Radio måste klara av att rekrytera de bästa talangerna och känna till de viktigaste berättelserna, även i Skåne. Hur ska det gå till i den här organisationen?

Vi anser att lyssnarna har rätt till ett public service med förutsättningar att bevaka och spegla vår region. Vi undrar: Hur ska ansvariga chefer se till att Sveriges Radio lever upp till sitt uppdrag?

Karin Arbsjö, producent Allvarligt talat/P1 Kultur
Saman Bakhtiari, programledare P1 Kultur
Sofie Ericsson, programledare Ring P1
Felicia Frithiof, reporter Kulturnytt
Eskil Krogh Larsson, producent P1 Kultur
Anna Landelius, producent Ring P1
Ann Lingebrandt, producent Dagens dikt
Lotta Malmstedt, producent P1 Dokumentär
David Rasmusson, tf Danmarkskorrespondent
Revend Shexo, reporter, Ekot Radio Sweden
Helena Stenkvist Söderlin, producent Söndag i P4
Lisa Wall, programledare P1 Kultur
Olof Åkerlund, producent OBS

Kommentarer

2 svar till ””Måste man flytta till Stockholm för att få bevaka Skåne i Sveriges Radio?””

  1. Det är lite lustigt att “platsoberoende” nästan alltid innebär placering Stockholm.

  2. Eftersom jag har en spåkula från mitten av 70-talet, så kan jag redan nu se att SR inom en icke alltför avlägsen tid är “regionaliserad” till 10-11 distrikt, centralstyrt från Stockholm. Precis som det var på 60-70-talet med gamla Regionalradion.

    Det sämsta scenariot är förstås att regiondistrikten blir “underredaktioner” till Stockholm, där AI-reportrarna på distrikten kan jobba dygnet runt…

    Så långt ser dock inte min spåkula…

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.