Gå direkt till textinnehållet

Hotad rysk journalist misshandlad i hotellobby

Elena Milashina, reporter på Novaja Gazeta, överfölls av ett femtontal personer i Groznyj och fick uppsöka sjukhus.

Den granskande journalisten Elena Milashina som arbetar för den oberoende ryska dagstidningen Novaja Gazeta attackerades i torsdags i den sydryska delrepubliken Tjetjeniens huvudstad Groznyj.

Milashina hade rest till Groznyj i sällskap med människorättsadvokaten Marina Dubrovina för att bevaka en rättegång mot en bloggare som skrivit kritiska artiklar om Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, och står åtalad för vapenbrott.

När Milashina och Dubrovina återvände till sitt hotell på torsdagskvällen väntade en grupp på cirka 15 personer på dem i lobbyn. Flera personer från gruppen, i huvudsak kvinnor, gick till attack och slog och sparkade Milashina och Dubrovina. Några personer ur gruppen filmade misshandeln.

Annons Annons

Milashina fick uppsöka sjukhus efter attacken. I sin polisanmälan uppger hon att hon misstänker att överfallet är kopplat till hennes arbete, och att hon har blivit hotad av tjetjenska myndigheter, samt av president Kadyrov personligen.

För tre år sedan tvingades Milashina fly från Ryssland på grund av flera dödshot efter att hon rapporterat om organiserade kidnappningar av homosexuella tjetjenska män som torterades och mördades.

Committee to Protect Journalists uppmanar ryska myndigheter att utreda misshandeln och ställa de ansvariga inför rätta.

”Milashina har rapporterat om brott mot de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien och det är viktigt att hennes säkerhet garanteras på federal nivå. Novaja Gazeta har förlorat för många korrespondenter på grund av deras enastående rapportering”, säger Gulnoza Said, CPJs programkoordinatör i Europa och Centralasien, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos