Gå direkt till textinnehållet

Hot mot pressfriheten i Grekland

Journalister på den statliga grekiska televisionen ERT strejkade på tisdagsförmiddagen som protest mot att två programledare svartlistats efter att ha riktat mild kritik mot en minister.

Grekiska publicister och journalister varnar nu för att pressfriheten i Grekland är under attack. Grekiska journalister har på senare tid stängts av från sina jobb eller åtalats för att ha utfört sitt arbete.

I måndags kunde Journalisten berätta att Costas Vaxevanis, redaktör för det grekiska veckomagasinet Hot Doc, gripits av polis sedan han publicerat en lista över 2 059 rika greker som placerat pengar i Schweiz och därmed undvikit skatt.

Efter första rättegångsdagen på måndagen möttes Vaxevanis av en jublande skara utanför domstolen, om 250 personer, i huvudsak journalister, uppger The Guardian.

Dimitris Trimis, ordförande i Atens dagspressklubb, uppger för The Guardian att trycket mot pressfriheten i Grekland är större än under hela hans karriär.

Programledarna Marilena Katsimi och Kostas Arvanitis stängdes häromdagen av från sina jobb på den statliga televisionen ERT efter att i morgon-TV diskuterat ministern Nikos Dendias.

Dendias, som har ansvar för den allmänna ordningen, hade valt att inte stämma The Guardian för en artikel om att antifascistiska demonstranter torterats av polisen. Marilena Katsimi kommenterade ministerns beslut med att orsaken var att de medicinska rapporterna visade att det faktiskt skett ett brott, att Dendias agerande var ”märkligt” men att han troligen inte skulle avgå.

En timme efter att programmet var slut valde ERT att stänga av Marilena Katsimi och Kostas Arvanitis.

Journalister på ERT strejkade i två timmar på tisdagsmorgonen och hotar med en 24-timmarsstrejk fram till dess att Katsimis och Arvanitis återinsätts.

Fler avsnitt
Fler videos