Gå direkt till textinnehållet

Hon blir ny grävredaktör på GP

Anna Jaktén är en av Sveriges mest prisbelönta grävare. Nu lämnar hon SVT för Göteborgs-Posten, och blir ny grävredaktör. ”Jag tillåter mig själv att följa lusten”, säger hon till Journalisten.

Anna Jaktén har mångårig erfarenhet från SRs Kaliber och SVT och har även undervisat på journalistutbildningen på Göteborgs universitet.

Samtidigt är hon en av Sveriges mest prisbelönta journalister, med tre guldspadar, Per Wendel-priset och Publicistklubben Västras stora pris. Hon har dessutom nominerats till Stora journalistpriset vid två tillfällen.

Nu återvänder hon alltså till GP, där hon arbetade för 30 år sedan.

Annons Annons

– Det här har gått ganska snabbt, jag såg annonsen, sökte och fick det. Jag tillåter mig själv att följa lusten och har inte analyserat så mycket. Jag är över 50 år nu och försörjer inga barn längre, och kände att det här vill jag göra, säger Anna Jaktén.

Vad hoppas du tillföra GP?
– Jag hoppas hjälpa till att göra meningsfulla och nyanserade granskningar som gör mig själv och andra klokare. Det har hänt mycket positivt med dagstidningarna de senaste åren, inte minst på GP efter det stålbad som journalisterna gick igenom där. För några år sedan kändes det inte som att dagstidning var en värld man vågade gå in i men nu finns det en vilja att granska och göra fördjupande journalistik igen som är väldigt rolig, säger hon. 

Vad tar du tag i först?
– Jag börjar inte förrän senare i vår, det ser ut som att det blir i maj. Så det får vi se då.

Du lämnar SVT efter tio år, vad har varit bra och mindre bra?
– Det som är roligt med SVT är att det är så komplext, man får gott om tid på sig och man får jobba i lag med olika yrkesgrupper. På radion är man relativt ensam, men på SVT får man jobba med grafiker, fotografer, klippare, vilket har varit väldigt kul.

– Tv är också väldigt kul när det är spännande, där emellan är det ganska så tungt.

Vad menar du med tungt?
– Jag har tänkt i väldigt långa tankebanor under väldigt lång tid, det är långa processer vilket är kul, men nu ser jag fram mot att tänka både långt och kort ibland.

Fler avsnitt
Fler videos